"Kada prijavite korupciju, centri moći vam se svete"

Vijesti 28. maj 201509:05 > 09:11
N1

Ova sedmica je međunarodna sedmica uzbunjivača ili zviždača. Ovaj termin označava osobu koja prijavi korupciju kojoj je sama svjedočila. U BiH ovaj termin se nedavno pojavio. Gost Novog dana bio je Teufik Hadžiahmetović, jedan od rijetkih u BiH koji se može nazvati uzbunjivačem.

Uzbunjivanje i uzbunjivači su tabu tema kod nas. Ljudi kod nas nemaju predstavu šta to predstavlja.
Na pitanje kada i kako je to postao, Hadžiahmetović je rekao: “Prijavio sam korupciju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Uspio sam iznuditi šest presuda i sudskih rješenja, koje dokazuju da sam u pravu. Postdiplomski studij na osnovu moje tužbe sud je proglasio ništavnim”.

“Za korupciju u Skenderiji se sad vodi proces. Podignuta je optužnica protiv centra Skenderija za pronevjeru novca, taj proces je u poodmakloj vazi“, dodao je.

U svijetu zakoni štite uzbunjivače, a kako je to kod nas, kazao je: “Kada prijavite korupciju, određeni centri moći vam se svete u smislu prijetnji, zastrašivanja. Moja kolegica se susretala sa prijetnjama po život djece. Zakonom o zaštiti sindikalnih povjerenika ne može se dati otkaz, međutim mojoj kolegici je uručen. I dan-danas se bori za vraćanje statusa. Taj period traje od 2010. godine do danas. Valja taj period preživjeti i opstati i sačuvati mentalno zdravlje“.

Na pitanje da li bi ponovio isto je rekao: “Bih. To je nešto što se ponese i od kuće, nešto što je dio vas i nešto na šta ne možete da zažmirite”.

Na pitanje da li zakon u BiH štiti uzbunjivače, prkomentarisao je: “Što se tiče zakona koji je usvojen, on je usvojen na državnom nivou i odnosi se samo na državne službenike. Sada je u fazi nacrt zakona na entiteskim nivoima jer se usvojeni odnosi na mali broj zaposlenika, dok bi usvajanjem na entitetskim nivoima taj zakon dobio puni zamajac. Tada bi u pravom smislu taj zakon bio primjenjiv u smislu da se vidi da se svakodnevno u mnogim firmama krše osnovna ljudska prava, da firme odlaze misteriozno pod stečaj, da se prodaju u bescijenje. Svakodnevno smo svjedoci protesta obespravljenih radnika što je tragedija, i ukoliko vlast, odnosno svi nivoi vlasti ne promijene svoj odnos prema prijaviteljima korupcije, odnosno uzbunjivačima, možemo samo deklarativno i simbolično pričati o borbi protiv korupcije. Smatram da je pod hitno potrebno donijeti ovaj zakon. Apeliram na vlast da što prije usvoji zakon jer taj zakon je napravljen za dobrobit svih nas”.

O tome da li je strah razlog zbog kojeg nema većeg broja prijavljene korupije, Hadžiahmetović je rekao da jeste jedan od uzroka.