Zvizdić na forumu u Tirani: BiH spremna za saradnju u regiji

Vijesti 28. maj 201512:52 > 12:56
N1

Prioriteti zemalja zapadnog Balkana i dalje ostaju povećanje stabilnosti, jačanje međusobnih odnosa i rad na zajedničkim regionalnim projektima, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u razgovoru iz Tirane, gdje učestvuje u radu dvodnevnog Bečkog ekonomskog foruma.

Kako je Zvizdić pojasnio, susret u Tirani održava se u sklopu susreta premijera zemalja zapadnog Balkana kao početak “berlinske inicijative” koja će biti završena 25. augusta u Beču na samitu na kojem će biti precizno dogovoreni nazivi projekata, modeli i dinamika njihove realizacije.

Bečki ekonomski forum u Tirani, a kojem prisustvuju premijeri zemalja zapadnog Balkana je bitan događaj zbog stalnog slanja poruke i regionu i Evropi da smo na zapadnom Balkanu spremni i otvoreni za međusobnu ekonomsku, političku, kulturnu, društvenu saradnju. Ovaj put je u fokusu ekonomska saradnja, pogotovo u oblasti transporta i energetskih projekata“, rekao je Zvizdić.

Smatra da je bitan i s drugog aspekta, jer će takvo uvezivanje zapadni Balkan pretvoriti u jednu vrstu integriranog ekonomskog tržišta koje će okupiti nekoliko desetaka miliona stanovnika i samim tim biti vrlo atraktivno za ulagače iz Evrope, ali i šire.

Dakle poruka ovog današnjeg samita je da naši prioriteti unutar zapadnog Balkana i dalje ostaju povećanje stabilnosti, jačanje h dobrosusjedskih odnosa i rad na zajedničkim regionalnim projektima“, poručio je.

Bilateralne susrete na marginama skupa Zvizdić očekuje nešto kasnije jer je tek završena prva sesija.

Naveo je da se treba sastati s premijerom Albanije Edijem Ramom, s kojim će dogovoriti daljnji nastavak aktivnosti i dinamiku potpisivanja niza sporazuma, pogotovo o ekonomskoj saranji. Planiran je sastanak i s predstavnicima udruženja Bošnjaka u Albaniji koji okupljaju desetak hiljada Bošnjaka, od kojih su mnogi značajno etabilirani u politički i ekonomski život ove zemlje.

Razgovarali smo i s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, posebno u vezi s projektom jonsko-jadranskog autoputa za koji je BiH i dalje veoma zainteresirana i koji ćemo isto tako nastojati dalje promovirati da bi ušao u užu mrežu projekata koji će biti realizirani“, zaključio je predsjedavajući Zvizdić.