Goražde: Identifikovane dvije žrtve proteklog rata

Vijesti 26. jun 202014:14 > 14:18
N1

U Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu danas su identifikovane dvije žrtve proteklog rata. Radi se o žrtvama koje su jučer reekshumirane na lokalitetu "Vučevica baraka" u Goraždu, kazala je glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

Prema naredbi Kantonalnog tužilaštva Bosansko – podrinjskog kantona, jučer je izvršena reekshumacija ukupno sedam žrtava na ovom lokalitetu, a pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na području Goražda nastradale tokom 1992. i 1993. godine.

Fazlić je navela da su ove žrtve prvi put ekshumirane 2005. godine na ovom lokalitetu te su tom prilikom uzeti koštani uzorci za DNK analizu žrtava, a tijela su označena i ponovo ukopana.

DNK nalaz o identitetu dvije žrtve u Institut za nestale osobe BiH stigao je u ranijem periodu, a danas su ove dvije žrtve zvanično identifikovali i članovi njihovih porodica.

Identifikovani su Hedija (Muniba) Džanko, rođena 1974. godine u Džanakićima kod Višegrada, te Smail (Murata) Hodžić, rođen 1895. godine u Ustikolini.

Posmrtni ostaci ostalih pet žrtava se nalaze u Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu i nad njima je izvršena obdukcija, te je ponovno izuzeta koštana srž kako bi se uz pomoć DNK analize sa sigurnošću utvrdio identitet ovih žrtava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad