Domaći turizam: Posjetili smo Bjelašnicu i "posljednje bosansko selo"

Vijesti 27. jun 202016:22 > 16:29
N1

Epidemija koronavirusa donijela je priliku za domaći turizam. Obilazak bh. planina samo je jedna od opcija za koju se odlučuju brojni Bosanci i Hercegovci. Na Bjelašnici je danas počela ljetna šema ski centra, a posjetioci mogu uživati i u tenisu, fudbalu, planinskoj šetnji i drugim rekreativnim sadržajima. Ljubiteljima planinskog biciklizma omogućen je transport bicikala na šestosjednoj žičari.

Sunce, čist zrak, plavetnilo neba i zelenilo planinskih područja nekima sasvim dovoljan razlog da posjete neke od najljepših planinskih vrhova, no ne i većini jer tek vrlo rijetke posjetioce zatiče naša ekipa

“Super je razgledati Bjelašnicu, ali malo posjetitelja ima, nije mi jasno zašto”.

“Možda su otišli na more… Sigurno”.

“Nadam se da će malo više raje posjećivati naše planine jer BiH je jako lijepa”.

N1: Koja bi vaša preporuka bila za realizaciju bolje turističke ponude ovdje na Bjelašnici?

“Da se češće ovakve stvari dešavaju da se angažuju ljudi da dođu na planinu”, kažu nam današnji posjetioci Bjelašnice.

Sadržaji koji bi trebali privući veću pažnju posjetilaca su teniski i fudbalski tereni, planinska šetnja ili biciklizam ili pak letnja šema Ski lifta Bjelašnica i uživanje u panoramskom razgledanju krajolika

Za sve one ljubitelje naravno koje će ove godine biti uskraćeni sa morem, s obzirom da nas je ova pandemija sve zaustavila i stopirala i da je firma ZOI’ 84 bila u totalnoj blokadi dva-tri mjeseca, evo mi smo napokon krenuli sa ljetnom turističkom ponudom“, rekao nam je Sanin Smajić,rukovodilac Ski centra Bjelašnica.

Panoramsko razgledanje krajolika je samo jedna od ponuda koje ove godine nudi preduzeće ZOI'84, a sve u cilju dodatne ponude BiH.

“Odlučila sam se danas da dođem jer rijetko kad imate priliku da dođete na ovu visinu, na ovaj pogled”.

“Dolazimo češće zime, snowboarding i slično,ali evo prelijepo je vrijeme, a i zrak dosta čišći nego u gradu”.

“Nismo baš neki intenzivni planinari, ali definitino volimo Bjelašnicu, volimo Igman, dolazimo… Evo šta su čari pogledajte okolo i vidjet ćete”, kažu nam posjetioci.

Svoje čari ima i najstarije selo u BiH – Lukomir. Nalazi se na dosta većoj visini od one do kojih vas vozi žičara, a do njega dijelom autom a dijelom makadamom pa u nove pustolovine otkrivanja života i običaja naših predaka .

Bilo je lijepo živjeti dok je bilo više omladine. Kada je bilo 45 domaćina, djevojaka, momaka, djece, mladih ljudi… Međutim, sada je omladina otišla odavde. Morala je otići jer sada ovdje nema škole“, kaže nam Ismet Čomor, mještanin Lukomira.

Od mog djetinjstva pa do danas u Lukomiru se promijenilo mnogo toga. Prije nije bilo ni puteva, struje, vode… Voda je bila daleko i donosili smo ovamo“, priča Mina Masleša, mještanka Lukomira.

Prednosti života u Lukomiru i u modernom vremenu izdvaja Narsid Masleša koji sa porodicom ima pansion u kojem turisti mogu prenoćiti i probati domaću, tradicionalnu hranu

Dolaze više nego prije, stanovnici Sarajeva i okolnih gradova dolaze više nego prije korone“, ispričao nam je Narsid Masleša, mještanin Lukomira.

Bijeg od mjera, koje su poduzete zbog širenja virusa u oazi mira i posljednjem pravom bosanskom selu, sa tendencijom jačeg i progresivnijeg razvoja turizma, tek je jedna od ljepota kojom obiluje BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad