"Pogoršana epidemiološka situacija na području istočne Hercegovine"

Vijesti 28. jun 202016:04 > 16:11
Srna

Pogoršana je trenutna epidemiološka situacija na području istočne Hercegovine gdje je u posljednjih pet dana registrovano 55 oboljelih od virusa korona, rekla je novinarima epidemiolog Instituta za javno zdravstvo u regionalnom centru Trebinje Julija Kralj.

“Većina novoregistrovanih su radnici jednog pogona za preradu ribe u Stocu, koji zapošljava oko 120 radnika, od čega je 70 osoba iz Bileće, Ljubinja i Berkovića. Izvršili smo testiranje tih radnika i do sada imamo 32 osobe koje su pozitivne”, pojasnila je Kralj.

U Ljubinju je trenutno aktivan 31 slučaj, 14 ih je u Bileći, osam u Trebinju i pet u Berkovićima.

Ona je dodala da je dobro što su većina tih osoba bez simptoma ili sa veoma blagom kliničkom slikom.

“Trenutno je u bolnici u Trebinju hospitalizovano 14 pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom, a nemamo pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Ostale osobe se nalaze ili u objektu za izolaciju – Đački dom u Trebinju, ili su u kućnoj samoizolaciji”, navela je Kralj.

Ona je dodala da se čekaju rezultate za još tridesetak Hercegovaca, te da se vrše epidemiološka istraživanja i prikupljaju podaci o svim kontaktima.

Kontakti se stavljaju u samoizolaciju i trenutno je pod tom mjerom oko 200 Hercegovaca.

Kada je u pitanju šest novih slučajeva iz Trebinja, dvije osobe su doputovale iz Srbije, a četiri su se zarazile na jednom privatnom skupu organizovanom van Trebinja.

Kralj je apelovala da se ljudi pridržavaju preporučenih preventivnih mjera, te da se pored lične higijene, sa naglaskom na higijenu ruku, mora održavati i fizička distanca od dva metra, apsolutno izbjegavati direktan fizički kontakt kao što je rukovanje i grljenje.

Epidemiolog je istakla i da je obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, a iz Instituta za javno zdravstvo preporučuju da se maske nose i na otvorenom kada se ne može obezbijediti distanca od dva metra.

Na trebinjskom Covid-odjeljenju Srni je rečeno da trenutno imaju 14 pacijenata koji su pozitivni na ovaj virus, a da je u izolacionom dijelu šest pacijenata koji čekaju nalaze i tamo su kapaciteti popunjeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad