SIPA lišila slobode ratnog predsjednika Brčkog

Vijesti 28. maj 201516:09 > 16:14
SIPA

Pripadnici policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH u četvrtak su u Brčkom uhapsili Đorđa Ristanića, ratnog predsjednika Srpske demokratske stranke i kriznog predsjedništva u Brčkom jer ga Državno tužiteljstvo tereti za ratne zločine protiv nesrpskog stanovništva u predmetu koji je ranije preuzet iz haaškog tužiteljstva.

Kako je saopćeno iz tužilaštva, Ristanić (1957) je pod istragom Državnog tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao predsjednik ratnog predsjedništva općine Brčko, tokom 1992. godine, zajedno s drugim članovima, te policije i vojske, planirao, nalagao i poticao progon nesrpskog stanovništva na tom području.  

Sumnjiči se da je počinio kazneno djelo zločine protiv čovječnosti. Pojašnjava se da se radi o predmetu u kojem je istraga započeta u Tužiteljstvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet ustupljen pravosuđu BiH. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predan državnom odvjetniku koji će ga ispitati, te nakon toga odlučiti o određivanju pritvora ili mjera zabrane kretanja.  

Nekadašnji šef Ratnog predsjedništva u Brčkom je svjedočio i na haaškom suđenju bivšem ratnom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i ratne zločine.  Ristanić je posvjedočio da nije mogao uticati na rad policije i paravojnih jedinica na početku rata u Brčkom.