Terzić stigao na ispitivanje u SIPA-u

N1

U prostorijama Države agencije za istrage i zaštitu (SIPA) počelo je ispitivanje direktora Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine Adnana Terzića.

Reporterka N1 Adisa Imamović je kazala da je Terzić došao u SIPA-u zbog slučaja koji se veže za biznismena Nermina Aleševića koji je podnio prijavu protiv Terzića i još nekoliko osoba. Sva ta priča dovela je do poznate afere “Potkivanje” čiji akter je bio i prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Podsjećamo, Alešević je prijavio Terzića, koji je bio odgovorna osoba u GP Put Sarajevo, i drugih osam osoba Tužilaštvu USK zbog navoda da su uzurpirali njegovo vlasništvo, dio njegove kompanije na način da su pribavili ZK izvadak jednog dijela hale i na osnovu toga dobili kredit Bobar banke u iznosu od dva miliona maraka za nešto što nije u njihovom vlasništvu.

Nakon što se odugovlačilo sa ovim slučajem Alešević je odlučio izvršiti određeni pritisak na pravosudne institucije. Na koncu stupio je u kontakt sa Milanom Tegeltijom sa kojim se sastao u jednom banjalučkom kafiću i koji mu je obećao da će zbog njegovog slučaja stupiti u kontakt sa tadašnjom tužiteljicom Tužilaštva KS Dalidom Burzić. Tada je i krenula afera “Potkivanje”. Ova afera izazvala je veliko interesovanje javnosti, mnogi su tražili ostavku predsjednik VSTV-a, a sam Tegeltija se branio kazavši da je on Aleševića samo uputio “kome da se žali”.

Povodom “Potkivanja” održani su i protesti ispred zgrade Suda BiH, a afera je završila sa nekim minimalnim rezultatima.

U kojem svojstvu je danas Terzić u prostorijam SIPA-e nije poznato. On je jučer za pojedine medije kazao da želi da se stavi tačka na slučaj i poručio je kako nije nikakav kriminalac.

Inače, Terzić trenutno obnaša funkciju direktora Autocesta FBiH, a bio je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad