Alešević za N1: Samo želim da poslujem kao privrednik, a ne da mi prijete

Vijesti 01. jul 202016:44 > 17:23
N1

Biznismen Nermin Alešević iz Velike Kladuše, komentarišući današnji boravak Adnana Terzića, direktora Autocesta Federacije BiH, u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a koji ga je nakon izlaska nazvao "bagrom", kazao je za N1 da "on nije institucija koja poziva nekoga na neku odgovornost, nego imaju nadležne institucije koje bi trebale to da rade".

“I ovo nije na osnovu mog rješenja, nego na osnovu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu da se izjasni. Ja nisam navikao niti želim nekoga vrijeđati i ponižavati. Imaju određene institucije koje će dokazati šta je i kako učinjeno. Samo želim da poslujem kao privrednik i da imam svoj mir, da ne dočekam da mi neko ujutro stavi betonsku barikadu, da me njegov prijatelj Amer Avdić nazove – prijeti i psuje mi majku i da će me ubiti”, rekao je Alešević, i dodao da to onda u Kantonalnom tužilaštvu USK-a tužilac odbije, jer “kao nema tu nikakve osnove”.

VEZANE VIJESTI

25 sudskih predmeta

Alešević se, kako je kazao, pita, treba li sada strepiti da će mu oni nešto nažao učiniti.

“Mislim da je to nekulturno i nije uredu da se tako ponaša jedan direktor Autocesta koje su isto u vlasništvu Federacije BiH, a isto firma Agrokomerc je u vlasništvu Federacije, i nije lijepo svoje kolege tako nazivat”, naveo je. 

Na pitanje, šta očekuje sada, te da li misli da će Tužilaštvo nešto uraditi, Alešević je rekao da je Tužilaštvo sada nešto i pokrenulo, no da postoji gora stvar.

“Ima jedan predmet koji je zaveden u CMS-u, koji je prvi utužen između Agrokomerca i Grupexa. Ja sam bio u tom iznajmljenom prostoru i desilo se da to što imam neka veća ulaganja, želim sutra tu ako dođe do privatizacije, jer takav mi je i ugovor sa firmom Agrokomerc, da mogu ostati tu do privatizacije i da će mi se vratiti ulaganje”, ispričao je Alešević, koji trenutno imam 53 zaposlena radnika i izvozi u Evropsku uniju.  Dodaje i da mu je uprkos pandemiji, šest posto veća proizvodnja nego prošle godine.

“Ako taj predmet u CMS-u koji je prvi zaprimljen stoji od januara 2015. godine, a nakon tog predmeta, imam otvorenih još 25 sudskih, koje sam neke i završio oko tog objekta, ako oni te predmete budu držali u ladici, onda naše pravosuđe nema smisla”, rekao je Alešević. 

Supruga u strahu

Na kraju, za N1 je kazao, da on želi samo da radi, te da je kao građanin ove države prijavio stvari koje nisu logične, a to je da jedan objekat ima više ZK uloška. 

“Trenutno nemam problema, ali žena mi je u strahu. Radi u vrtiću”, kazao je Alešević za N1. 

Podsjetimo, Adnan Terzić, aktuelni direktor Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine, danas je boravio u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Po izlasku je kazao da je bilo riječi o slučaju u kojem je Naredbu o istrazi pokrenulo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a tiče se ranije prijave Aleševića.

Alešević duže vrijeme tvrdi kako su Terzić, kao odgovorna osoba GP Put Sarajevo i još niz osoba učestvovali u nezakonitom pribavljanju ZK izvadaka za određene prostore u Kladuši koje su založili za kredit u Bobar banci, iako nisu bili vlasnici istih.

Čitav slučaj koji je neko vrijeme stajao u ladicama pravosudnih institucija izrodio je i aferu Potkivanje, u kojoj je jedan od aktera predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad