"Niko normalan koji živi kraj ove ljepotice neće dozvoliti nuklearni otpad"

Vijesti 01. jul 202017:47 > 18:04
N1

Posljednja sjednica Vijeća ministara izazvala je i razočarenje građana na zapadu Bosne i Hercegovine, u slivu rijeke Une. Protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori bore se punih šest godina. Entitetske i državne vlast su se povremeno uključivale, no nikada nisu istrajale do konačnog rješenja.

Unska lađa je simbol zapadne Krajine. Pokreće se isključivo veslom i protiv ugradnje motora u ovaj čamac bori se nezaposleni profesor fizičkog vaspitanja, volonter koji vrijeme provodi čisteći rijeku na kojoj je odrastao. No, u borbi protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini Novog Grada, kaže, sam je nemoćan.

“Niko normalan koji živi kraj ove ljepotice ovdje, u Novom, Dubici, Krupi neće to dozvoliti i trebalo bi da stanu, izađu i kažu ne nuklearnom otpadu i da malo probude i tu našu vlast jer sve mi to sporo i traljavo što se tiče naše”, kazao je Dado Džinić iz Novog grada.

Stanovnici Novog Grada kažu da su proteklih godina reakcije vlasti, lokalnih, entitetskih i državnih bile blage. Posebno su iznenađeni što je jučer sa Dnevnog reda sjednice Savjeta ministara izbačena tačka o formiranju ekspertskog tima.

Evo šta su nam kazali:
“Što su dozvolili toj Turkovićki da odustane od toga? Zašto? Šta mi ovdje treba, da se slimo? Zagadi nam vodu, zrak i možemo putovati sa torbom. Put putuje Latif aga. Zašto se onaj Senad Bratić, poslanik u skupštini nije juče obratio? On je iz Novog Grada, nisam ga ja čula da se obratio, a ja skupštinu gledam.”
“Slabo se bore. Da se bore drugačije bi bilo. Evo šta je ova Turković juče rekla, pa tu nema dileme da se to može ukloniti.”

“Imamo izjave iz našeg Ministarstva vanjskih poslova, ministarstva koje bi trebalo prvo stati u odbranu interesa građana i BiH koje se protive interesima građana”, kazao je Mario Crnković iz Udruženja Green team.

Bez formiranja ekspertskog tima, koji bi utvrdio činjenično stanje na Trgovskoj gori gubi se i mogućnost podizanja tužbe, poručuje načelnik Novog Grada.

“Sa potezom ministarke Turković mi smo vraćeni na početak, više nemamo inicijativu, više nemamo plan i ne znamo kuda dalje”, kazao je Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada.

Proteklih godina potpisivane su brojne peticije, održavani protesti, entitetski i državni parlamenti usvojili rezolucije kojima se protive, no građani kažu od takve borbe ne vide rezultat.

Kao jedan od oblika brobe protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori Vlada RS je ovo područje proglasila parkom prirode, tako da su u zaštićeno područje uključene opštine Novi Grad, Kostajnica, Krupa na Uni i Kozarska Dubica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad