"Počast žrtvama genocida možete odati i prije 11. jula, da ne dođe do klastera"

Vijesti 01. jul 202018:04 > 18:20
N1

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula Hamdija Fejzić govorio je za N1 o obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako nam je rekao Fejzić, ove godine se trebalo ukopati 13 žrtava, no šest porodica je odustalo te da je sedam žrtava za sada potvrđeno da će biti ukopane na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Također, govoreći o međunarodnim učesnicima kazao je da je zbog pandemije korona virusa i mjera restrikcije odlučeno da ti učesnici snime video snimak te da pošalju taj govor u trajanju od 3 minute.

VEZANE VIJESTI

Domaći zvaničnici će biti fizički prisutni na obilježavanju godišnjice genocida.

S obzirom da je u Republici Srpskoj ograničenje na 50 ljudi, odlučili smo da po 50 osoba bude ud vije hale, tako da ćemo moći da ispoštujemo zvaničnike Bosne i Hercegovine i diplomatski kor – ambasadore i predstavnike Evropske unije“, istakao je za N1.

Naveo je i da će biti teško kontrolisati osobe koji budu željeli prisustvovati na dženazama, te naglasio da prednost imaju članovi porodica.

Centar Potočari se može i prije i poslije 11. jula posjetiti kako bi odali počast svim žrtvama genocida. Apelovao bih da se ne bi sakupljao veliki broj ljudi, da ne bi bilo novog klastera i da nam to ne zasjeni 25. godišnjicu. Uložili smo mnogo truda da se vodi računa o mjerama koje su na snazi“, potcrtao je Fejzić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad