Sarajevski aerodrom sablasno prazan, svaki let postao upitan

Vijesti 01. jul 202019:51 > 19:54
N1 / Ilustracija

Za Austriju je ipak i danas bilo putnika. No u avionu za beč sa sarajevskog aerodroma danas ni blizu putnika kao prije pandemije. Terminal je sablasno prazan, a svaki let je postao upitan zbog čestih restrikcija koje uvode druge zemlje.

Mubera Bise usamljena je u čekaonici za bečki let. I sama je iznenađena sabalsnošću najprometnijeg aerodroma u zemlji. Uputila se ka Beču kako bi posjetila rodbinu, a za je morala obaviti PCR test na covid.

“Ja mislim da neće biti problema. Zrebate imati negatiivan PCR test na koronu, ako idete u Asutrije trebate imati razlog zašto idete. Imam punu tašnu svega toga. Ili će me smjesiti u karantin, ili će me vratiti”, kazala je Mubera.

Kroz sarajevski aerodrom tokom prošle godine prošlo je više od milion putnika. Uskoro će let za Beeč. Međutim, ovdje se putnici mogu nabrojati na prste jedne ruke. U toku šest mjeseci ove godine prošlo je svega 140 hiljada putnika.

Red letenja značajno reduciran. Iz Sarajeva trenutno leti sedam kompanija, koje vas za sada, mogu odvesti do Zagreba, Beča, Budimpešte, Kelna, Beograda i Istanbula. Na samom aerdoromu putnike će dočekati pooštrene epidemiološke mjere, zabrana ulaska pratnje. A provjera zdrastvenog stanja počinje i prije kupovine avionske karte.

“Izjava o zdravstvenom stanju, izjava da nije bilo kontakata u prethodnom periodu, izjava da nema simptoma, izjava gdje će se boraviti”, pojasnio je Nermin Zijadić. direktor prometa MAS.

Nijedan aerodrom u Federaciji još nije dobio obećanu financijsku pomoć entitetske Vlade. No, kako saznajemo, to će biti učinjeno sutra. Najviše novca dobit će tuzlanski i mostarski aerodromi, po 900.000 maraka, sarajevski očekuje financijska injekcija od 700 hiljada, dok će aerodrom Bihać, dobiti 300 hiljada.

Pomoć iščekuju u Tuzli, sa čije zračne luke se ponovno može letjeti na 16 destinacija. No, gubici od ranije su ostali, i dosežu milionske iznose.

“Problem je što još uvijek postoje restrikcije i zabrane i ograničenja za ulazak u neke države. BiH nije prošla u eliminisanju tih mjera, i to nam smanjuje popunu letova”, kazao je Esed Mujačić, direktor Aerodroma Tuzla.

Zamah banjalučkog aerdoroma tekođer je zaustavljen zbog korone. Za sada se leti jedino za Beograd, a uskoro bi se trebali reaktivirati linije Rayanaira za Brisel, Memingem, Berlin, Frankfurt i Beč. Aerodorm je podvukao crtu i došao do izračuna gubitka u prvih pet mjeseci od pola milion maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad