Provjerili smo kolike su plate i čime se bave određene institucije i agencije

Vijesti 02. jul 202015:55 > 16:43
N1

Država Bosna i Hercegovina i njeni entiteti svake godine iz budžeta izdvoje milione kovertibilnih maraka za rad institucija za koje građani kažu da su rezvervisane za politička uhljebljenja.

N1 televizija provjerila je koliko razne institucije dobijaju novca iz budžeta, koliko ima zaposlenih i kolike su im plate. 

Agencije, direkcija, uredi, zavodi – na entiteskim i državnim nivoima svake godine dobijaju od stotina hiljada do miliona maraka iz entiteskih i državnih budžeta. Koliko građani znaju o radu ovih institucija.

N1: Jeste li ikad čuli za Ured za zaštitu zdravlja bilja BiH?

“Ne. Pojam nemam”

N1: Znate li da imamo Agenciju za nadzor nad tržištem?

“Ne znam”

N1: Direkcija za ekonomsko planiranje?

“Ne znam, zaista ne znam”

Jedan građanin je kazao: “To su samo paraziti koji žive na račun ovog naroda koji plaća porez”.

Drugi je rekao: “Džaba je to. Šta god to se mi ne pitamo!”

Provjerili smo kolike su plate i čime se konkretno bave određene institucije. Cilj Agencija za nadzor nad tržištem BiH, zaštita potrošača i njihovo zdravlje, a uloga agencije je i koordinacija inspekcijskih organa koji vrše nazdor neprehrambenih proizvoda. Ima 19 zaposlenih, a godišnji budžet je 812 hiljada maraka od čega više od 500 hiljada se izdvaja za plate zaposlenika.

Pitali smo Peru Đurašinovića, v.d. direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH – kolika je njegova plata. 

 “475 puta 5,51 koeficijent”, odgovorio je.

VEZANE VIJESTI

Na ponovno naše insistiranje, rekao je: “Pa mislim da je oko 2.600 maraka. Kad se izmnoži”.

Kontakt sa stranim investitorima i onima koji žele aplicirati za projekte i investicije u BiH – misija je Agencije za unapređenje stranih investicija BiH objašnjava v.d. direktorica ove institucije Milica Marković. Agencija ima 30 zaposlenih, a budžet iznosi više od milion i 300 hiljada.

Pitali smo je, kako komentariše što nekolicina smatra da su te Agencije za uhljebljenje političkih kadrova.

“U ovoj zemlji može svako svašta da misli i kaže. Druga je stvar koliko je sve to utemeljno”, rekla je Marković.

Nije nam htjela otkriti kolika su njena mjesečna primanja i iznos iz budžeta za Agenciju

“I jedan i drugi podatak može naći na sajtu Agencije”, rekla je v.d. direktorica Agencija za unapređenje stranih investicija BiH.

Federalni Zavod za agropedologiju zadužen je, između ostalog, za kontrolu plodnosti poljoprivrednog zemljišta, davanje saglasnosti o upotrebi poljoprivrednog zemljišta, i izdavanje mišljenja, atesta i certifikata za upotrebu i korištenje poljoprivrednog zemljišta. Zavod ima 29 zaposlenih.

“Moja neto plata je 2.005 KM. Prosječna plata u zavodu je 1.322 marke. Imali smo milion i 300 hiljada iz budžeta ove godine, međutim rebalansom dobili smo milion i 153 hiljade”, naveo je Dženan Vukotić, v.d. direktora Federalnog zavoda za agropedologiju.

Agencija za poštanski promet regulator je poštanskog tržišta i izdaje licence koje kasnije mora potvrditi Ministarstvo prometa i komunikacija. Agencija se finansira iz budžeta i prihoda od poštanskih usluga, a godišnji budžet je više od 800 hiljada i ima 12 zaposlenika. Plate ostaju nepoznanica. 

“Isto je definisana po zakonu o imenovanjima i koeficijentima. Ja ne znam tačno kako se zove onaj zakon. Zakon o platama namještenicima, državnim službenicima. Po toj skali i ostalo”, rekla je Amira Poljak, članica Vijeća Agencije za poštanski promet BiH

Posljednje dvije decenije napravljeno je na desetine institucija, koje su nepotrebne smatra novinar i urednik Capitala Siniša Vukelić.

“Sada je potpuno jasno da oni ne služe ničemu osim da direktor, sekretarica i nekoliko uposlenih primaju platu. Da je njihova svrha samo postojanje, bez ikakvog efekta rada i da zauzimaju prostor u nekim zgradama ili iznamjljuju od privatnika”, istaknuo je Vukelić.

Neke od institucija nisu odgovorile na upit N1 zbog ranije preuzetih i privatnih obaveza, dok od trećih nismo dobili nikakav odgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad