Građani spas od vrućina potražili na bazenima: "Mladi su najviše popustili"

Vijesti 02. jul 202017:46 > 20:54
N1

Evropski meteorološki servis "Meteoalarm" za danas i sutra je aktivirao žuti meteoalarm za teritoriju Bosne i Hercegovine. Zbog visokih temperatura ali i zbog mogućnosti grmljavine.

Visoke temperature izmamile su građane na bazene ali i u prirodu. Ljeto nam je odavno stiglo kalendarski, sada i temperaturno. Sigurno je da će ovo ljeto biti drugačije, zbog opasnosti od širenja korona virusa. Brojni građani danas su spas od vrućina potražili na bazenima.

VEZANE VIJESTI

“Kad je tek krenulo svi smo se mi prepali i svi mi jesmo više se mjera držali nego sad. Sad mislim da su svi popustili, pogotovo mlađa generacija, koja ovo ne shvata ozbiljno, uključujući i mene. Jedva sam dočekala da mogu doći i okupati se. Ali pridržavam se mjera i držim distancu”, rekla nam je jedna posjetiteljka bazena.

I najmlađi su svjesni novonastalih okolnosti, ali sretni što mogu uživati na bazenu.

“Na bazenu mi je super. Roditelji mi govore da hlor ubija virus tako da sam došao na bazen, a i držim distancu”.
“Super mi je na bazenu došla sam sa svojom nanom i držim distancu”.
“Dolazim inače sa mamom i babom, a držim distancu i pazim”. 

Neki su od odgovora djece, koja su danas uživala u lijepom vremenu i kupanju. 

Pri ulasku na bazen obavezna je dezinfekcija i tuširanje.

“Što se tiče sigurnosti korištenja bazena, imamo takve upute da je korištenje bazena bezbjedno, zato što se virus ne može prenijeti kroz hlorisanu vodu. Tako da u biti, mi smo i prije samog otvaranja bazena učinili sve pripremne radnje kako bi obezbijedili da naši gosti kada dođu i koriste naš bazen budu bezbjedni“, rekla je za N1 Nermina Sefer, direktorica Termalne rivijere.

Epidemiolozi kažu kako se moramo navići živjeti sa virusom, a ne prestati živjeti.

“Mi moramo nastaviti sa koliko-toliko normalnim životom, ali u naš normalan život se moraju unijeti ova pravila: Dakle, mi ne možemo život zaustaviti, mi ne možemo ljudima reći – evo 35 stepeni je vani, vi nemojte izlaziti, ni u park, ni nigdje. Izađite, naravno, ali udaljite se jedan od drugog, nosite maske i naravno pokušati živjeti što je moguće normalnije”, istaknula je epidemiologinja Aida Pitić.

S obzirom da nemamo mnogo izbora za putovanja, mnogi su odlučili odmore provesti u gradovima BiH.

“Upravo sam bio u Neumu, da vidim kakve su ljepote BiH. Nema gužve, pozitivno je”, rekao nam je jedan građanin.

Na Vrelu Bosne sreli smo i Eminu, koja je došla iz Austrije sa sinom. Stigli su avionom, poštujući sve propisane mjere. Kazala nam je da je brojna dijaspora planirala stići u BiH, ali..

“Sad je to trenutno nemoguće, ali planiraju, jer imam dosta tamo prijatelja i rodbine. Ali jednostavno sad je trenutno nemoguće. Uživaju tamo koliko mogu, jer njih čeka karantin kada se vrate tamo i onda je to malo veći problem zbog posla i zbog svega”, rekla je Emina.

Turista i dijaspore, ove godine će sigurno biti manje, ali oni koji su u BiH, itekako imaju izbora uživati u ljepotama koje nudi, naravno poštujući sve preporuke nadležnih, i brinući o svom, ali i zdravlju drugih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad