"Kultura je hrana jedne nacije, bitan faktor iz sjene"

Vijesti 29. maj 201509:28 > 09:44
N1

Gošća Novog dana u rubrici prelistavanje dnevne štampe bila je Neira Sinanbašić, produkt dizajner.

Sinanbašić se proslavila s projektom “Vješalica”.

Vješalica je stari projekat. Ona je multifunkcionalna i može “živjeti odjeću koju nosi na sebi”. Napravljena je od recikliranih materijala i zadovoljila je više aspekata. Za proizvodnju je potrebno samo pet KM, a zadovoljava i ekološke potrebe.”

Na Mixeru u Beogradu su predstavljeni tragovi, što je ustvari suvenir. “On oživi onog momenta kada dođe u ruke korisnika. Taj projekat je nagrađen ghost projektu. Nagrada je rad s Konstantinom Grčićem i bilo bi mi zadovoljstvo raditi s njim.”

“Gazi Husrev-begova ulica na broju 50 je zanimljiva ulica u kojoj pokušavamo prezentovati ono što radimo rukama i ulaganjem svojih sredstava. U toj ulici postoji više radnji koje su zanimljive i turistički atraktivne. Mi je pokušavamo oživjeti i želimo na reviji prezentovati svoje radove u subotu s početkom u 13 sati“, istakla je Sinanbašić.

Koševo će 6. juna biti puno hodačasnika koji dolaze iz BiH, Hrvatske i zapadne Evrope zbog pape Franje. Gošća Novog dana je istakla da živi blizu stadiona Koševo i kako se nada da će vidjeti papu.

Vrlo pozitivan dogadjaj za Sarajevo i sve Bosance i Hercegovce. Mislim da ce doći mnogo ljudi koji nisu religiozni. Meni je papa Franjo veoma drag.”

Damir Džumhur danas igra meč trećeg kola protiv Rogera Federera na Roland Garrosu.

Mislim da je zaslužio veći format na naslovnici. Ponosna sam što imamo predstavnika koji će zaigrati s velikim Federerom i svi navijamo da pobijedi.”

Na pitanje kako kultura u BiH opstaje, Sinanbašić je kazala: “Kultura je hrana jedne nacije. Nedostatak kulture se mnogo odražava na svijest, mentalitet i sve druge segmente života. Možda iz sjene, ali je bitan faktor.”

U Sarajevu najveća stranica stripa na svijetu, Bosanca Francuz Egipćanin i Grk napravili. “Nadam se da će imati odjeka i da će biti popraćen“, izrazila je nadu.