Bivši borac Armije RBiH Husein Mujanović u Beogradu osuđen na 10 godina zatvora

Vijesti 06. jul 202014:23 > 14:27
N1

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas prvostepenom presudom Huseina Mujanovića za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na deset godina zatvora.

Državljanin Bosne i Hercegovine Mujanović osuđen je za zlostavljanje srpskih civila u logoru u naselju Hrasnica u Sarajevu tokom 1992. godine.

Prema izrečenoj presudi, Mujanović je kao upravnik vojničkog pritvora Armije BiH protivzakonito zatvarao, nečovječno postupao i narušavao tjelesni integritet srpskih civila.

U deset godina zatvora računa se i vrijeme u pritvoru, u kome se Mujanović nalazi od jula 2018. godine. Na prvostepenu presudu moguća je žalba Apelacionom sudu.

Njegova supruga Mirsada Mujanović je, nakon presude, rekla novinarima da je riječ o presudi koja je unaprijed napisana.

“Prije nego što je počelo suđenje, presuda je napisana. Ništa sa strane odbrane što smo predlagali nije usvojeno, čak i taj njihov ključni svjedok je rekao da ga je tukao drugi čovjek. Ovo nije sud, ovo je fašistički sud”, kazala je ona.

Branilac Mujanovića Dušan Ignjatović najavio je da će se žaliti Apelacionom sudu.

“Smatramo da će ova odluka sigurno biti predmet žalbe. VIdimo da je sud bio na stanovištu da je Tužilaštvo bilo u pravu, mi baš sve suprotno mislimo i smatramo da postoje razlozi zbog kojih ova presuda ne bi trebalo da opstane na Apelacionom sudu. I dalje imamo čovjeka koji je u pritvoru dvije godine i taj pritvor se i dalje nastavlja, tako da situacija za odbranu u ovom trenutku nije dobra”, rekao je Ignjatović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad