Bliži se 11. juli, obilježavanje drugačije nego ranijih godina

Vijesti 06. jul 202018:03 > 18:21
Anadolija

Organizacioni odobr za obliježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenci je odlučio da ovogodišnju komemoraciju održi u dva dijela, a da se vjerski dio održi u prisustvu članova porodica ubijenih žrtava genocida. Sve druge pozivaju da posjetu Memorijalnom centru Potočari realiziraju narednih mjeseci, kako bi se izbjegli blisku kontakti više hiljada osoba a zbog zabrane masovnog okupljanja.

Drugačije nego prethodnih godina – glavna je odlika svih predviđenih dešavanja kojima će se ove godine obilježiti 25. godišnjica genocida u Srebrenici. Reduciran broj učesnika, komemoracija u dva dijela, pojačane zdravstvene kontrole i striktno poštivanje higijensko – epidemioloških mjera.

“Što se tiče samog 11. jula mi smo uglavnom odlučili da napravimo komemoraciju sa dva dijela to jeste, dva puta 50 i na nju će moći doći samo oni koji dobiju poziv i koji su odgovorili da će da prisustvuju komemoraciji. Vjerski dio programa koji se održava u sakralnom dijelu uglavnom je zadužen Pododbor za vjerska pitanja i tu će doći samo članovi porodica koji kopaju svoje najmilije. Ove godine kopamo osam žrtava genocida iz jula 1995.godine”, pojasnio je Hamdija Fejzić iz Organizacionog odbora.

VEZANE VIJESTI

U Nezuku odakle treba početi Marš mira registrovan je smrtni slučaj povezan sa Covidom-19. Zbog cjelokupne situacije ove godine tačan broj učesnika znat će se tek na dan polaska.

“Pošto u Nezuku imamo već jedan klaster, imali smo prije tri-četiri dana jednu osobu koja je umrla tamo od korone, znači svee aktivnosti koje su se dešavale kroz Nezuk su otkazane, tamo će biti policija neće dati učesnicima da ulaze u selo. Historijski čas na spomen obilježju Hajre Mešića ove godine neće biti, dole ćemo postaviti redare”, rekao je Munir Habibović iz OO Marša mira.

Pandemija je dodatno usporila suđenja za genocid. Od prošlog 11. jula do ovog, pokrenut je tek jedan novi postupak, a presuda, nije bilo ni pred bosanskohercegovačkim niti pred srbijanskim sudovima.

“Ja bih apelovao ovom prilikom da svi oni koji su zaduženi za to sa svoga nivoa odrade maksimum i da svi oni koji su se činili zlodjela nađu se pred licem pravde i da zato dobiju odgovarajuću kaznu”, kazao je Fejzić.

Na zlodjela i nepravdu godinama uz preživjele žrtve genocida upozoravaju umjetnici širom svijeta.

Izložbom Srebrenica: „Genocid u osam činova“ će početi kampanja Srebrenica 25: „Zajedno protiv virusa poricanja“.

“Najbolji način na koji se možemo baviti time, je da se bavimo činjenicama . Ovom prilikom tako i predstavljamo javnosti izložbu u saradnji sa SENSE Centrom za tranzicijsku pravdu iz Pule, sa kojima već godinama radimo na ovoj temi”, pojasnila je Elma Hašimbegović iz Historijskog muzeja BiH.

Tabuti sa posmrtnim ostacima su spremni, a uskoro počinje i iskop mezara u Potočarima. Tu će svoj vječni smiraj ovog 11.jula, naći osam žrtava genocida u Srebrenici, najstarija imala je 70 godina, a najmlađa 23 godine kada su ubijeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad