Supruga Huseina Mujanovića: Tužilac zaprijetio da "ako dođete mi ćemo hapsiti"

Vijesti 07. jul 202019:00 > 19:11
N1

Institucije Bosne i Hercegovine dvije godine unazad od hapšenja moga supruga nisu učinile dovoljno, ali ni sada nije kasno da se ustupe određeni dokumenti pravosuđu Srbije, mada Srbija ne poštuje ljudska prava i institucije BiH, objašnjava Mirsada Kastrat Mujanović čiji je suprug jučer pred Višim Sudom u Beogradu prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora.

“Što se tiče naše stranke, od 24 predložena svjedoka, nijednog svjedoka nisu dali. Čak je tužilac zaprijetio da ako dođete mi ćemo hapsiti. I onda prikupljaju sebi dokaze i svjedoke koji su ranije davali izjave sasvim suprotne. Znači nikad niko ranije spominjao mog supruga. Tužilac koji je u ovom predmetu je tužilac i u slučaju “Štrpci”. Svjedok je izjavio da je ga je tužilac potkupljivao da priča neistine, što je isti slučaj i u ovom predmetu. Totalno su promijenili”, kaže Mirsada Kastrat Mujanović, supruga Huseina Mujanović.

Zbog svega ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je protestnu notu zbog “nepoštivanja koje Srbija iskazuje i krši sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje sudskih procesa ratnih zločina”.

“Ja sam pozvala ambasadoricu BiH da dođe na konsultacije, želim da imam iz prve ruke informacije – šta se tačno desilo i kako se desilo. Ja sam razgovarala sa suprugom optuženog prije izricanja presude, ali želim da imam sve podatke od naše ambasadorice”, ističe Turković.

Otkazan je i za danas najavljeni sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića sa srbijanskim ambasadorom u BiH Aleksandrom Đorđevićem, zbog hitnog poziva kojeg je Đorđević dobio od ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića kao odgovor na potez ministrice Turković. Dačić smatra neprihvatljivim da se diplomatska nota Srbije prvo objavi u medijima pa dostavi ministarstvu.

“Zašto onda BIH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, nije do sada procesuirala Huseina Mujanovića za zločine nad Srbima u Sarajevu, koji je bio upravnik logora u Hrasnici, koji je protivzakonito zatvorio 30 Srba civila, koji su svirepo mučeni i više njih ubijeni”, pita Dačić.

Regionalna saradnja uprkos protokolima koji su potpisani između Tužilaštva Srbije i Bosne i Hercegovine gotovo da i ne postoji, smatra direktor BIRN-a Denis Džidić.

“Srbija, BiH i Hrvatska međusobno ne izručuju svoje državljane koji su optuženi za ratne zločine. Kada se govori o regionalnoj saradnji, a o tome svjedoči niz izvještaja koji je je glavni haški tužilac Serge Brammertz iznio pred Vijećem sigurnosti UN-a, kao i niz izvještava BIRN-a, mi u predmetima ratnih zločina nemamo nikakvu institucionalnu saradnju između Tužilaštava, a to se itekako osjeti u njihovom radu”, otkriva Džidić.

Porodica Huseina Mujanovića navodi da ako bude iole pravednog suđenja prvostepena presuda mora biti oslobađajuća, jer nije zasnovana na činjenicama i dokazima. Ukoliko se to ne desi porodica Mujanović najavljuje kako će pravdu tražiti u Strazbura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad