"I Milošević bio iznenađen dimenzijama zločina u Srebrenici"

Vijesti 10. jul 202020:52 > 20:55
N1

Genocid u Srebrenici, 25 godina poslije - bila je tema večerašnje regionalne emisije Crvena linija na N1. Ćamil Duraković, bivši gradonačelnika Srebrenice, Eugen Jakovčič iz zagrebačke Dokumente i Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine u Srbiji bili su gosti Marine Fratucan.

Vukčević je u uvodu kazao da je u Srebrenici bio genocid i da se tu nema šta komentarisati, ali je dodao da političari u Srbiji ne upotrebljavaju tu kvalifikaciju zbog nekih svojih razloga.

“Davno sam rekao da je izvršen genocid, nema tu da je ratni zločin ili genocid. Genocid je ratni zločin, ali najteži oblik ratnog zločina”, rekao je.

“Političari to ne govore iz nekih svojih razloga, ali to ne može da se negira. Pošto je Srbija članica UN-a, moramo da poštujemo odluke UN-a, Savjeta bezbjednosti, to je osnova i Međunarodni sud pravde, koji je našao da je bio genocid. To nije Srbiji inputirao, ali Srbija nije dovoljno učinila da to spriječi. Mislim da Srbija to nije mogla da spriječi. Ratkom Mladićem se nije moglo komandovati”, rekao je Vukčević na početku.

On je naveo kako Slobodan Milošević i Ratko Mladić nisu bili u najboljim odnosima, te da konkretno Srbi iz Srbije nisu mogle da spriječe genocid.

VEZANE VIJESTI

“Poznato da je i Milošević bio iznenađen dimenzijama ovog zločina i da je takav zločin izvršen”, poručio je.

Istraživanja ipak pokazuju da 2/3 ljudi u Srbiji negiraju genocid.

“Kako doživljavaju – ne znam. To je idividualno. Ja vam kažem kako jeste”, pojasnio je Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine u Srbiji.

Duraković: Genocid se danas negira zbog politika

Ćamil Duraković je kazao da je Vlada Republike Srpske 2005. godine izašla sa izvještajem o Srebrenici, gdje je potvrđen broj žrtava genocida, i gdje je objavljena lista odgovornih – međutim, to je bio jedini iskorak ka suočavanju s prošlošću.

“Od 2005. pa na dalje se činilo da se sve više udaljavamo od suočavanja s prošlošću. Danas smo mnogo dalje od toga gdje smo bili prije 15, 20 godina. Bio sam optimista ranije, ali danas politike vode u ovom smjeru, pa nije ni čudo da 2/3 Srbije negira genocid. To je isključivo zbog politka”, izjavio je.

On je napomenuo da to nije nikakav “bošnjački narativ” nego činjenice koje su bazirane na presudama sudova.

#related-news_0

“Politike dezavuišu javnost da one daju krajnji sud o genocidu. To je dokazano, osim da se suoči s time. Udaljavamo se, to me brine. Puno je političkog haosa koji ne dozvoljava narodima da uđu u proces pomirenja”, rekao je Duraković.

Komentarisao je Duraković i dolazak Borisa Tadića i Aleksandra Vučića u Srebrenicu. Ocijenio je kako to nije bilo zbog žrtava, nego zbog evropskog puta Srbije.

“Tadić je došao s porukom, nije rekao da je bio genocid. Usvojena je nekakva rezolucija u Parlamentu u Srbiji o Srebrenici, koja je konstatacija. To nije katarza. Nadao sam se da će Vučić kao snažniji političar imati hrabrosti da kaže ono što se očekivalo. Taj događaj je otišao u drugom smjeru. Zasjenili smo 20. godišnjicu i počeli se udaljavati. Uslijedile su svađe, razdor među etničkim grupama. Ono što su Vučić i Tadić tada uradili – uradili su zbog puta Srbije u EU, nego što je iskrena namjera bila da dođu u poklone se žrtvama”, zaključio je Duraković.

Jakovčić: Borimo se za gole činjenice

Eugen Jakovčić je naveo da svi oni koji će govoriti o žrtvama srebreničkog genocida i isticati stradanja, neće spomenuti ništa kada se bude govorilo o “Oluji”.

#related-news_0

“Govorimo o presudama koje su se okvalificirale kao genocid. Vukčević je bio jasan, sudovi su bili jasni. Donijeli su presude. Ono što je uslijedilo nakon toga, naročito nakon gesti Tadića i Josipovića, sada smo u potpuno suludoj situaciji da se borimo za gole činjenice”, izjavio je.

“Fond za humanitarno pravo predstavio je dosije, koji ovori o više od 30 muškaraca, koji su preživjeli strijeljanja i stradanja Srebrenice, pobjegli su u Srbiju, međutim, Srbija, njene policijske snage su ih izručile natrag vojsci Karadžića i Mladića”, izjavio je.

Rekao je da je Srbija u tom segmentu zatvorila oči, te da je Tužilaštvo Srbije konkretno za ovaj slučaj moglo da podigne optužnice i otvori procese.

“Naši tužitelji, previše osluškuju političke strukture. U svim državama ovdje. Možemo zahvaliti Hagu – jer je stvoren zato što nije bilo snage da se naše institucije pozabave procesuiranjem ratnih zločina”, rekao je Jakovčić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad