Mašović: Krećemo se ka kraju ponalaska žrtava genocida

Vijesti 11. jul 202008:54 > 09:04
N1

Dugi niz godina bilježi se trend pada broja žrtava koje se pronalaze, identifikuju i sahranjuju u Potočarima. Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe BiH kazao je za N1 kako je razlog taj što je broj pronađenih žrtava genocida dosegao broj od 7.200.

“Sve je manje žrtava koje se mogu pronaći, ako uzmemo u obzir da jedan broj žrtava nikada neće biti pronađen. Mi se krećemo ka kraju pronalaska žrtva, ne samo u Srebrenici već generalno u BiH. Imamo žrtvu koja je identifikovana prije 14 godina, ali porodica do sada nije smogla snage da ukopa nadajući se da će u proteklom periodu biti pronađeni i dodatni skeletni ostaci. Mi ćemo već u ponedjeljak početi s kompletiranjem žrtava koje su ovdje ukopane”, rekao je Mašović.

Kazao je kako razmišljaju o tome na koji način će postupiti sa žrtvama koje nikada neće biti pronađene te poručio da će prema želji porodica, svaka žrtva imati nišan s imenom i prezimenom bez obzira da li su u mezaru posmrtni ostaci.

“Velika većina ovih tijela potiče iz sekundarnih grobnica. Ovdje leži mladić koji je imao 23 godine kada je na Kravici stijeljan. Bio je sahranjen u primarnoj grobnici, a potom su njegovi ostaci razneseni u četiri sekundarne grobnice i ovdje ima samo sedam dijelova skeleta. Njegovi dijelovi se nalaze i u šestoj i sedmoj sekundarnoj grobnici”, kazao je Mašović.

Kako godine odmiču postoji sve teže identifikovati posmrtne ostatke koji godinama leže u mrtvačnici u Tuzli. Trenutno ih je najmanje 82, a neki od njih su pronađeni prije 24 godine na Kameničkom brdu – na Maršu smrti koji je trebao biti put spasa.

“Nikada nije bilo dovoljno informacija koje su dolazile od svjedoka o grobnicama. Tokom 28 godina bavljenja potragom za nestalim bilo ih je svega 50, a na prostoru BiH imamo više od 1.000 masovnih grobnica. Većina informacija nisu bile vjerodostojne s ciljem da nas odvedu s pravog puta ako smo se približili nekoj masovnoj grobnici. Svako od nas se nada da će upravo neko njegov biti pronađen i ta nada će ostati zauvijek do smrti onih koji trgaju za voljenim”, kazao je Mašović. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad