Fejzić: Zar je previše tražiti da se zabrani nož u ranjeno srce majke

Vijesti 11. jul 202009:56 > 09:59
N1

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić kazao je kako su se danas okupili jer "im kultura sjećanja nalaže da ne zaborave i podsjećaju da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima Podrinja te da pošalju poruku da se nikada nikom više ne smije ponoviti Srebrenica". Apelovao je na svijet da ih zaštite od posljednje faze genocida.

“Danas smo ovdje zbog njih, naše djece da znaju i da se čuje o genocidu u Podrinju, da pamtimo žrtve, da generacije prenose novim naraštajima istinu i da se ta istina nikada ne zaboravi”, kazao je Fejzić na komemoraciji u Potočarima.

Podsjetio je da će danas svoj smiraj naći devet žrtava koji će se pridružiti do sada ukopanoj 6.643 žrtvi ubijenoj u julu 1995. godine.

“Reći ću vam što ne možete čuti u školama bh. entiteta RS, istinu dokazanu činjenicama i presudama koja se ne uči u Srebrenici. U mjesecu aprilu 1992. godine izvršena je opasada Srebrenice, u aprilu 1993. proglašena je sigurnom zonom UN-a, u martu 1995. vrhovna komanda Vojske RS je izdala direktivu broj 7. kojom se nalaže stvaranje nemogućih uvjeta života u enklavi Srebrenica. U maju 1995. počinje operacija Krivaja 95, za samo pet dana mjeseca jula 1995. godine ubijeno 8.372 osobe iz enklave Srebrenica. Haški tribunal osudio je više od 50 osoba za genocid u Srebrenici”, kazao je Fejzić.

VEZANE VIJESTI

Istakao je kako je “ovu istinu ne možete čuti niti u jednom parlamentu bilo kojeg nivoa entiteta RS”.

“Neće ovu istinu čuti djeca entiteta koji je nastao na genocidu, a koji i dalje živi na negiranju genocida. Njihova vlast i danas negira žrtve, ne odobravaju naša nastojanja da ne odustanemo sve dok pronađemo njihove kosti rasute po šumama, njivama i smetljištima gdje su ih zatrpali da se nikada ne pronađu i sakrije genocid. Tu smo da svjedočimo i istinu govorimo”, kazao je Fejzić.

Ponovio je da je Srebrenica mrlja UN-a, a dana borba za pravdu i više od 8.372 ponovljene istine.

“Za nas koji živimo ovdje svaki dan se borimo s isitinom i onda kada negiraju genocid i kada dodjeljuju Nobelovu nagradu poborniku genocida i veliča ratne zločine. Zar je previše tražiti da se zabrani nož u ranjeno srce majke svaki put kada se porekne njen ubijeni sin? Zar treba pustiti da im mira ni u zemlji ne daju? Tražimo i zahtjevamo zakon o negiranju genocida, ako ne mogu dužnosnici Parlamenta BiH, neka to učini visoki predstavnik. To je najmanje što može učiniti za žrtvu i pravdu. Niste nas zaštitili od genocida u julu 1995. godine, šta činite da nas zaštitite od posljednje faze genocida – negiranje genocida? Zaštitite nas”, poručio je Fejzić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad