Porodice odale počast ubijenim Srbima u Zalazju, kosti su tražili 20 godina

Vijesti 12. jul 202014:11 > 14:23
N1

Na području sela Zalazje danas je služen parastos srpskim civilima i vojnicima koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine. Uplakane majke i supruge položile su vijence u zapalile svijeće svojim najmilijim od kojih su se oprostili prije više od dvije decenije.

“Ostala sam sama sa dvoje djece. Muž je odveden, zarobljen. Poslije 20 godina smo našli kosti i što je najstrašnije niko nikada nije odgovarao. Živ je odveden u Srebrenicu i saznala sam da su ih na svirep način ubili”, kazala je Milojka Simić.

Parastosu je prisustvovao i načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić te predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica.

“Poražavajuće to što bh. pravosuđa donose selektivnu pravdu usmjerenu protiv jednog naroda dok za ove zločine koji su potkrepljeni dokazima niko nije odgovarao”, kazao je Grujičić.

VEZANE VIJESTI

U crkvi u Srebrenici večeras će biti večernje bogosluženje, a potom i veče duhovne muzike u porti hrama, a nakon toga biće priređeno tradicionalno paljenje petrovdanskih lila. Sutrašnjim pomenom biće završen program tradicionalne memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije “Petrovdanski dani”, koja se organizuje u znak sjećanja na poginule Srbe.

Na području Podrinja na Petrovda poginulo je 69 osoba srpske nacionalnosti, a nestalo ih je 22 od kojih je sedam bilo živih. Od 22 nestala, 10 je slučajno pronađeno i ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja ubijenih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih još nije pronađeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad