Medicinski otpad iz BIH vraća se u Varaždin

Vijesti 21. okt 201418:43 > 18:51
N1

Natovareni kamioni, vraćaju se u Varaždin. Ekološki inosektori i policijska žuta traka, svjedoče da se u krugu derventske fabrike Pramat Plast dešava nešto nelegalno.

 Ne nešto, već 40 tona medicinskih šprica, boca infuzije, krvavih rukavica i krpa, otpad je to koji je trebao da postane folija. I donese profit vlasniku, javnosti malo poznatom zagrebačkom biznismenu Željku Jakubinu.

“Radimo, sarađujemo sa inspekcijom, sa inspektorima, ja sam već davao izjave, evo, kažam vam sljedeći put kad budem pričao, bit će to na sudu”, izjavio je za N1 televiziju Željko Jakubin, direktor Primat Plasta.

Jakubin je posjedovao dozvolu entitetskog ministarstva ekologije za prekogranično kretanje neopasnog otpada, ali ne i medicinskog.

U Ugovoru o kupoprodaji otpadnog materijala koji je dostavljen Ministarstvu uz zahtjev za izdavanje dozvole, navedeno je da isporučilac robe (preduzeće iz Republike Hrvatske) garantuje da predmetna siriovina ne ugrožava život, zdravlje i bezbjednost, ljudi, životinja i životne sredine.

Carinicima u Gradišci bila je dovoljna dozvola za uvoz entitetskog ministarstva. Nisu provjeravali šta je u vrećama teškim 40 tona. U UIO objašnjavaju da će provesti istragu, no na preopterećenom GP Gradiška, ima problema. Posljednjih dana i server ne radi.

“Situacija je takva da će GP Gradiška biti još dugo pod opterećenjem, jer je jedini BIP prelaz na sjeveru BiH”, kazao je Ratko Kovačević.

Derventska firma samo u ovoj godini uvezla je 385 tona otpada iz Hrvatske. Nadležni organi u BiH ne znaju kakvog. A vlasnik Primat Plasta iz Dervente Željko Jakubin, kako saznajemo, ima razrađen biznis u regionu te više firmi, Tipos Resurs u Varaždinu, te Pram Plast u Zagrebu.

Nelagelno uvezeni medicinski otpad iz BIH vraća se u EU. Tamo će u Varaždinu, u Hrvatskoj biti bezbjedno uskladišten. Ostaje pitanje kako je ovakav otpad bez potrebnih dokumenata uopšte i mogao ući u BIH.