Hafizović: Male šanse da se Novalić mogao zaraziti na Maršu mira

Vijesti 14. jul 202014:34 > 14:39
N1

Šefket Hafizović iz Memorijalnog centra Srebrenica za N1 je govorio o aktivnostima koje su poduzete nakon informacije da je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pozitivan na korona virus.

Kazao je da čim su saznali za tu informaciju, s obzirom da je premijer Novalić bio učesnik posljednjeg dana Marša mira, nastojali su da obavijeste sve koji su na bilo koji način bili u kontaktu sa premijerom.

“Da jednostavno poduzmu neophodne mjere kako bi izvršili određena testiranja, samoizolacije, itd. u slučaju da su bili u kontaktu sa premijerom. S naše strane poduzeli smo te vrste mjera, to je maksimalno što mi možemo”, kazao je.

Smatra da su male šanse bile da se neko zarazi tokom Marša mira.

“Na zadnjem Organizicionom odboru gdje imamo sve predstavnike, pridržavali smo se se svih higijensko-epidemioloških mjera, počevši od toga koliko u grupama može biti ljudi, tako da smo imali više grupa od 50 ljudi, uz sve mjere koje su krizni štabovi izdali – maske, dezinfekcija, itd. Tokom spavanja na Maršu mira su poduzete sve mjere. Objektivno su male šanse bile da se premijer Novalić mogao zaraziti na Maršu mira”, kazao je.

Pojasnio je da je vođena evidencija svih učesnika Marša mira, koji su morali proći kroz trijaže, dodavši da nije bilo sumnjih slučajeva na Maršu, te da se do sada više niko od učesnika nije javio da ima simptome.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad