Čengić-Kasumović: Bh. društvo pati od manjka odgovornosti

Vijesti 01. jun 201509:00 > 09:13
N1

Voditeljica produkcije Fondacija Dokukino, nezavisna konsultantica za PR komunikacije i predsjednica Magacin Kabarea, Asja Čengić-Kasumović bila je gošča Novog dana.

Čengić-Kasumović je komentarisala naslove dnevne štampe. Jučer je obilježen Dan bijelih traka u BiH uz poruku da prijedorski mališani zaslužuju spomenik.

To je tragedija svih građana i svih nacionalnosti. Sve dok civilne žrtve rata budemo dijelili kome tačno pripadaju, a ne posmatrali kao tragediju cijele nacije nećemo doći do oporavka ovog društva. Događaje u Prijedoru svi trebaju shvatiti kao ljudsku tragediju, kao što je i Srebrenica tragedija za cijeli narod”, rekla je gošča jutarnjeg programa N1.

80 posto lijekova u Repubici Srpskoj pojeftinilo

BiH ima dobre zakone, ali su problem nejednakosti. Cijene usluga i lijekova variraju do 50 posto. Liste lijekova bi morale biti harmonizirane na teritoriji cijele BiH, kao i sve ostalo.”

Papa dolazi u Sarajevo naredne subote, a o toku su velike pripreme. Između ostalog građani neće moći izlaziti na balkone, a u jezgru grada bit će uklonjene sve bašte iz ulice Ferhadija.

Ovaj grad treba imati glavnu ulicu reprezentativnu. Razmišljam i pitam se šta misle donosioci odluka o glavnoj ulici i kako je ono vide. Ferhadija ne bi trebala biti sređena samo povodom dolaska pape, to bi trebala biti svakodnevnica“, kazala je Čengić-Kasumović.

Mi smo zakočili između postratnog i tranzicijskog društva. Bh. društvo pati od manjka odgovornosti “, prokomentarisala je stanje u našoj zemlji.

Još uvijek se čeka na rezultate popisa stanovništva, a još se ne zna kada će se ozvaničiti rezultati.

Boris Dežulović se pitao koliko bi Kini trebalo ovim tempom da uradi popis stanovništva, vjerovatno preko stotinu godina“, prisjetila se voditeljica produkcije Fondacija Dokukino.

SSP danas stupa na snagu, pune ruke posla na putu ka EU.

Sve što EU predlaže i stavlja kao uslov je ono što bi jedna savremena država trebala imati. To nije nikakva ekskluziva i nikome ne činimo uslugu. Bilo bi dobro poslušati one koji to znaju i prilagoditi se. Potrebno je krenuti prema jednoj stabilnoj državi putem EU“, istakla je Čengić – Kasumović.