Dr. Pepić: Nadamo se da će sistem uspjeti odgovoriti, niko ne zna šta nas čeka

Vijesti 24. jul 202012:13 > 12:13
N1

Epidemiologinja dr. Emina Kurtagić-Pepić kazala je za N1 kako zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo za sada uspijeva odgovoriti povećanju broja oboljelih osoba, ali da postoji bojazan za ubuduće jer ne znaju šta mogu očekivati. Apelovala je na građane da poštuju mjere i da epidemiolozima daju tačne i istinite podatke kako im ne bi otežavali posao i dodatno ugrožavali druge.

Govoreći o kategoriji zaraženih, kazala je da sada većinom obolijevaju pripadnici srednje životne dobi, ali da ima i ponekih slučajeva među djecom i mlađim osobama.

“Ima dosta osoba koje nemaju komorbiditet, srećom lakše su kliničke slike. Kako će i koliko dugo sistem još moći odgovoriti, ne znamo, nadamo se najboljem”, kazala je Kurtagić-Pepić za N1.

Na pitanje da li su mjere koje su ranije bile uvedene, poput policijskog sata i karantina, bile prerigorozne, kazala je kako je to tada bila najispravnija odluka.

“Postoje dvije škole – otvoreni pristup kao švedski model i ovaj drugi koji je bio malo rigorozniji. Mi smo išli s time da će se raditi o sezonskoj gripi jer se virus uglavnom u ljetnjim mjesecima ugasio. Zbog toga se išlo s rigoroznijim mjerama. To je bila ispravna odluka. Kada je u pitanju virus koji je nepoznat, mislim da je to bila najispravnija odluka. Dočekali smo ljeto, nije se desilo što smo željeli, ali idemo dalje. Mora svako preuzeti odgovornost za sebe i nekog pored sebe”, kazala je Kurtagić-Pepić.

VEZANE VIJESTI

Podsjetila je kako treba izbjegavati bliske kontakte koji podrazumijevaju susret s osobom duži od 15 minuta na razmaku koliki je raspon ruke.

Istakla je kako je u KS trenutno oko 1.530 osoba u samoizolaciji, dok je aktivnih oko 1.169 slučajeva, što je ogroman posao za epidemiologe koji moraju pratiti sve slučajeve. Naglasila je da je riječ o podacima za period od 20. do 23. jula jer se ne stižu obraditi svi uzorci na dnevnoj bazi.

“Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo KS uspjeva još uvijek nadljudskim naporima, jer je ovo služba koja je mala, raditi i pratiti kontakte. Apelujem na sve stanovnike da nam daju istinite i prave podatke. Imamo situacije da nam daju podatke koji ne odgovaraju situaciji na terenu i faktima. Naše kolege na KCUS-u imaju jako puno posla i uspijevaju do sada uraditi sve. Mnogo ozbiljniji sistemi su pali. Mi se nadamo da ćemo moći odgovoriti, ali šta će se dešavati to niko ne zna”, kazala je.

Rekla je kako imaju bojazan od dolaska sezone gripe te da će zbog toga u narednom periodu apelovati na pojačanu vakcinaciju protiv sezonske gripe.

Na pitanje da li je potrebno uvesti rigoroznije mjere u KS, Kurtagić-Pepić je kazala kako smatra da treba pojačati kažnjavanje neodgovornih pojedinaca, pogotovo kada je riječ o masovnim okupljanjima bez lične zaštite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad