Pomoć turizmu u KS-u: Kako je podijeljen novac

Vijesti 24. jul 202015:57 > 16:25
Fena

Turistička zajednica Kantona Sarajevo objavila je prijedlog subjekta za dodjelu sredstava i iznos sredstava po svakom korisniku na osnovu provedenog javnog poziva za dodjelu sredstava za sufinansiranje hotelijera, odnosno smještajnih objekata, putničkih agencija i turističkih agencija.

Pomoć će biti dodijeljena u visini od jednog miliona maraka zbog ekonomskih posljedica koje je izazvala pandemija korona virusa.

Kada su u pitanju hoteli, najveću pomoć će dobiti hotel Hollywood, ukupno 152.419 KM, koji je naplatio i proslijedio boravišnu taksu u visini od 328.490 KM.

Hotel Evropa je drugi na listi, kojem će se pomoći sa 129.125 KM. Slijedi ga hotel Hills sa 87.724 KM. Pomoć će dobiti i hotel Ibis, Radon Plaza, Courtyard by marriott, Malak regency hotel i drugi. Ukupno na listi je 46 hotelijera.

Što se tiče turističkih agencija, pomoć najveća ide za putničku agenciju ZOOM u visini od 52.325 KM.

Pomoć od 50.000 KM dobili su i turistički vodiči.

Cijelu listu možete pogledati na stranici visitsarajevo.ba.

Podsjetimo, hotelijeri i ugostitelji iz Kantona Sarajevo na početku pandemije su bili najglasniji u traženju pomoći od Vlade KS-a i Vlade Federacije BiH. Mnogi su svoja vrata zatvorili, ali i otpustili radnike. Nekoliko puta, organizovali su i proteste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad