Šehić za N1: Sporazum dvije političke stranke ne može biti iznad zakona

Vijesti 24. jul 202017:05 > 17:13
N1

Vehid Šehić, analitičar koalicije "Pod lupom" i bivši član Centralne izborne komisije, za N1 je kazao da se nausvajanjem budžeta igra vodećih političara nastavlja na štetu građana BiH.

Izrazio je nadu da će ipak proraditi veći stepen odgovornosti, kako bi se osigurala sredstva za lokalne izbore.

“Da usvoje budžet, a ne da im budžet bude sredstvo za neke druge stvari od kojih građani apsolutno nemaju nikakve koristi, nego isključivo oni. Ali to je način vođenja politike u BiH. Evo govorimo o korona virusu koji je nevidljivi neprijatelj, ali ja znam kako se mogu zaštititi, ali kako da se zaštitimo od ovog virusa koji hara Bosnom i Hercegovinom 25 godina, a on se zove neodgovornost”, istakao je.

Šehić tvrdi da sve političke stranke snose dio odgovornosti.

“Oni imaju jako dobro podijeljene uloge. Vidimo da je kod njih politika svedena na trgovinu, na raspodjelu određenih mjesta, institucija. Jer mi smo došli u stuaciju da se govori da je OSA bošnjačka, da je Uprava za indirektno oporezivanje hrvatska, da je SIPA srpska, tako da se zenemaruje interes građana”, kazao je.

Kada su u pitanju lokalni izbori, Šehić smatra da HDZ BiH nosi najveću odgovornost.

“Oni između sebe jako dobro sarađuju i znaju šta rade. Daleko od očiju javnosti, zato što su oni izmjestili politički život iz parlamenta, iz Vijeća ministara i iz drugih institucija ove države na neka druga mjesta koja ne zaslužuju da se o državnim pitanjima i interesima građana na takvim mjestima raspravlja”, kazao je.

Prema njegovim riječima, živimo u državi gdje se ne poštuje Ustav i zakoni.

“Nijedan sporazum između dvije političke stranke ne može biti iznad zakona. Izborni zakon je jasan”, istakao je Šehić.

Podsjetimo, CIK je zakazao lokalne izbore u BiH ua 15. novembra. Lokalni izbori u Mostaru su zakazani za 20. decembar, čemu se oštro protivi HDZ BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad