Zaimović za N1: Zakon o radu po redovnoj proceduri

Vijesti 27. jul 202014:35 > 14:38
N1

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Misad Zaimović (SDA), potvrdio je za N1 kako će se sutra, najvjerovatnije, predložene izmjene Zakona o radu razmatrati po redovnoj, a ne po hitnoj proceduri, kako je to tražila federalna Vlada.

Zaimović je kazao da će takav stav iznijeti Stranka demokratske akcije.

Prema proceduri, procedura po kojoj se razmatra određeni zakon, utvrđuje se prilikom izglasavanja dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma.

Kako doznajemo, tokom sutrašnje rasprave o dnevnom redu, zastupnici SDA ili Vlada će zatražiti da se izmjene Zakona o radu, kao i Zakona o vijeću uposlenika razmatraju po redovnoj, a ne po hitnoj proceduri.

To bi omogućilo vražanje ovih zakona na doradu.

“Ovo zakonsko rješenje doneseno je jednostrano bez saglasnosti Saveza samostalnih sindikata BiH kao socijalnog partnera. Indikativno je da se u cijelom zakonskom rješenju proteže isključivo priča o pravima poslodavaca gdje se radnik apsolutno ne spominje i njegov cilj je omogućavanje poslodavcu da radniku drastično smanjuje plate, šalju na čekanje i derogiraju odredbe kolektivnih ugovora. Zakonsko rješenje pravljeno je po konceptu da poslodavac može radnike uposliti 72 sata sedmično, a da mu za to plati 406 KM koliko iznosi minimalna plata koja u ovom dokumentu nije definisana. Ne možemo prihvatiti ovo zakonsko rješenje da radnici postanu neki vid robova u modernom robovlasničkm društvu jer ne postoji niti jedan član koji govori da radnik koji radi 72 sata bude stimulisan ili da će dobiti veću platu zato što radi duži vremenski period”, rekao je ranije za N1 predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad