Opća bolnica nudi pomoć KCUS-u

Vijesti 27. jul 202017:47 > 18:50
N1

U Bosni i Hercegovini danas 183 novozaraženih. Trenutno je aktivno 5.288 slučajeva. Zdrastvene ustanove suočene sa manjkom kadra i ograničenošću kapaciteta. Zabilježeno i sedam smrtnih slučajeva u državi.

U Republici Srpskoj 14 novih slučajeva zaraze koronom, epidemiološka slika trenutno povoljnija nego u FBiH. BPK jedan od kantona u kojima iz dana u dan imamo pogoršanje epidemiološke situacije: od 22. juna do danas šest smrtnih slučajeva što je jako visoka stopa smrtnosti u odnosu na broj stanovnika. Problem su ljudski resursi.

“Mi dijagnostički, kad je u pitanju COVID-19, zavisimo od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jer mi šaljemo uzorke na testiraje u KC na mikrobiologiju. Obzirom da je kod nas problem jer Kantonalna bolnica nema infektivni odjel ni infektologa, pacijente sa težom kliničkom slikom upućujemo na Podhrastove, tako da trenutno imamo sedam pacijanata koji su tu hospitalizovani. Dva pacijenta imamo u Kantonalnoj bolnici dok se 41 osoba pozitivna liječi u svojim domovima pod ljekarskim nadzorom mobilnih timova domova zdravlja”, ističe Medina Bičo.

Broj oboljelih u Podhrastovima bliži se kapacitetskom maksimumu. Iz Opšte bolnice Abdulah Nakaš poruka: “Stojimo na raspolaganju da pomognemo našim kolegama u KCUS-u. Infektolozi su sada na najtežem ispitu.”

“Pošto smo od prošle subote u bolnicu primili 289 pacijenata i uradili 209 planiranih operativnih zahvata i 54 zahvata tokom noćnih dežurstava, a mala smo gradska bolnica, predlažemo da nam se dodijeli tokom epidemije prostor Klinike za vaskularnu hirurgiju koji zjapi prazan i zaključan evo već tri godine. Pošto je veliki broj hirurških bolesnika koji je ovih dana operisan, miješanje hirurških pacijenata sa infektivnim bi moglo biti kobno i sa tragičnim posljedicama. Zato i molimo taj prazan prostor. Mi bismo preuzeli brigu o tim pacijentima uz Vladino naređenje da tokom dana ili sutra bude primljeno trideset sestara, a to je zakonski moguće jer je krizno stanje”, poručuje Ismet Gavrankapetanović.

Put pacijenta i izolatorij – dvije stavke koje će najhitnije razmatrati novi ministar zdravstva u KS.

“Mislim da će dr Nijaz Štitkovac sa svojim kvalitetima vođenja ambulante u Žepi tokom rata, vođenja DZ moći odgovoriti kako lokalnim pitanjima u zdravstvu tako i prem KC i Zavoda zdravstvenog osiguranja… prije svega se moramo posvetiti putu pacijenta i izolatoriju”, kaže Sead Milavica.

Građani o korona virusu govore nerado. Njihova poruka je da se trude da poštuju mjere ali da žele da žive normalno, ne žrtvujući ono suštinski i oduvijek normalno za neko novo normalno koje im se, kako kažu, nameće.

“Mislim da trebamo da normalmno živimo, nosimo masku… ja je sad nemam jer sam sama i na otvorenom… i najboljem se nadamo”.
“Građani se opustili, vlast se opustilia, ekonomija ispred svega”.
“Ja nosim masku naočare, svi trebamo dati svo doprinos”.
“Ovo je vrlo zabrinjavajuće, ljudi to ne shvataju”.
“Malo smo svojeglavi, dok nas ne udari ne razmišljamo. (Hoće li nas udariti?) Razmišljaću kad me udari”.

A ako nas udari prije vakcine, ishod tog udara je neizvjestan.

“Ono što je jako bitno je da se ova pandemija neće zaustaviti bez upotrebe vakcine. Vakcinom se samo može suzbiti. Bitno je da svi shvatimo da ćermo živjeti sa ovom epidemijom, da ćemo imati povećani broj oboljelih i da ćemo imati nažalost i smrtnih slučajeva. Potrebno je da shvatimo da treba da živimo sa koronom”, navodi Alis Kozica, epidemiolog iz Zenice.

I da se trudimo da taj suživot bude na distanci – jer nije prijatno imati za cimera u sobi za izolaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad