Na putu do izbora i budžeta SDA je "povila leđa"

Vijesti 27. jul 202018:39 > 18:45
N1

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je izvještaj zajedničke komisije oba doma Parlamenta o postizanju identičnog teksta zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu. Za izvještaj su glasala 23 poslanika na čelu sa SNSD-om, HDZ-om BiH i SDA, dok je protiv bilo osam poslanika – iz SDP-a i Naše Stranke, A-SDA i SDS-a.

U roku od deset minuta promijenjena je odluka Komisije za usaglašavanje zajedničkog teksta Zakona o budžetu. Iako su na sjednici Komisije podržali Predsjedništvo BiH, njihovu odluku da se 754.000 KM iz kapitalnih izdataka Parlamenta prebaci na sanaciju posljedica od Covida, u konačnici SDA je popustila. Iza zatvorenih vrata, nakon što je novinarima naloženo da napuste sjednicu Komisije, SDA je pristala na amandmane HDZ-a po kojima budžet treba usvojiti u izvornom obliku, kako ga je predložilo Vijeće ministra, Predsjedništvu BiH.

Pokušali smo u pauzi, bez prisustva medija razgovarati s kolegama, naći kompromis. Očito je da su pozicije SDA i SNSD bile unaprijed dogovorene i mi nismo imali prostora da djelujemo. Zato vam kažem, morali smo gledati širu sliku. Poviti leđa, izglasati budžet. Puno je više onoga što ovim budžetom dobijamo, nego što gubimo”, kazao je novinarima nakon sjednice Komsije, jedan od članova iz SDA Asim Sarajlić.

Promjenu stava SDA, opozicija je označila podaničkim ponašanjem prema HDZ-u, kapitulacijom do koje nije moralo doći. Oštri su bili i u DF-u koja čini dio vladajuće koalicije:

Ako treba sumirati u jednoj rečenici proceduru donošenje budžeta ona bi glasila, građani će dobiti izbore, a funkcioneri HDZ-a BiH nove automobile. I onda se postavlja pitanje, šta je sledeće, koliko će vremana proći do novih političkih ucjena?”, upitao je u raspravi Dženan Đonlagić, zastupnik Demokratske fronte.

Damir Arnaut iz Naše stranke dodao:

HDZ nije odlučujući faktor ni u jednom ni u drugom domu. HDZ je postao odlučujući faktor onog trenutka kada je u Komisiji dobio dva člana koji mu ne pripadaju u odnosu na proporcionalnu zastupljensot. Time je ova stranka dobila mogućnost veta. SDA je to osigurala”.

Adil Osmanović, šef kluba SDA, je odgovarajući na optužbe kazao:

Očigledno se htjelo da se odgode izbori i da se napravi još jedna kriza. Svima je jasno da postoje oni koji ne žele da se provedu izbori koje bi provodio aktualni sastav CIK-a. SDA je već rekla da članovi Kolegija koji su iz SDA u oba Doma neće potrošiti ni jednu marku iz ovih 750.000 KM. Naš cilj je da dobijemo budžet i izbore, a nečiji ciljevi su bili da se dobiju automobili i da se odgode izbori”, kazao je Osmanović, doodavši kako se situacija ne bi promijenila i da je bio samo jedan član Komsije iz HDZ-a, jer su i kolege iz SNSD-a bile istog stava kao i HDZ.

Saša Magazinović, šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu BiH poručio je poslanicima SDA da budu pošteni kao Asim Sarajlić i priznaju da su još jednom povili leđa pred HDZ-om.

“Još jednom vas je Dragan Čović poslao po burek”, kazao je Magazinović. Adil Osmanović replicirao kako “SDP još ije na tom nivou ni u prilici ni da ode po burek kod Dragana Čovića”, na šta je Magazinović odgovorio:

Što se mene tiče nek vas šalju svaki dan. I tako, kao što se vi smijete, mi se smijemo svaki dan.Vašoj nemoći da obasnite do čega ste se doveli, kazao je Magazinović.

Podsjetimo da je za HDZ od početaka bilo sporna odluka Predsjedništva BiH za koju su tvrdili da svojim intervencijom krši Zakon o budžetu, dok je SDA insistirala da je Predsjedništvo moglo intervenirati s obzirom da je predložilo budžet.

Zanimljivo da su za amandmane HDZ glasali i zastupnici SNSD-a, članovi Komisije, iako je član Predsjedništva, lider SNSD-a potpisnik prijedloga koji u konačnici nije prošao.

Kometirajući odluku Predsjedništva BiH da umanji iznos u budžetu za Parlamentarnu skupštinu BiH, predsjedavajuća Zajedničke komisije Dušanka Majkić kazala je da ne može ni Predsjedništvo ni Vijeće ministara ni Ministarstvo finansija da umanjuje budžetska sredstva Parlamentarnoj skupštini.

“Hoćemo li mi konačno gledati šta kaže zakon ili šta kažu stranački lideri? Možemo li jednom ispoštovati da ono što kaže zakon, da je to osnovno? Zar to nije jedan principijelan stav“, kazala je Majkić.

Upitana hoće li se Dodik ljutiti na nju, odgovorila je “pa možda, možda se ljuti”.

“Znate svi dobro kakav je Milorad Dodik. On je autoritet i kad griješi, ali kad mu pokažeš prstom član taj i taj, gdje eksplicitno to piše… Ne može niko nikoga natjerati da radi protivzakonito“, kazala je Majkić

Njena kolegica u Komsiji i također deleget u Domu naroda Lidija Bradara iz HDZ je dodala:

“Ono što su nas kolege optuživale, ponašali smo se principijelno i u skladu sa zakonom. Ono što smo radili s amandmanima je bilo vraćanje u zakonske okvire. Kolege su licitirale oko vozila itd, stvar je bila principijelna da se zaštite institucije BiH. Jako je važno da postavimo stvari tako da su oba doma PSBiH ravnopravna u donošenju odluka”, kazala je Bradara.

Ne vidim čime smo nekoga ucijenili. Bilo mi je aspurdno da kolege ne brane stav doma koji je donio odluku jednoglasno”, kazala je Bradara.

U budžet nije ugrađen amandman koje je raniije usvojio Predstavnički dom, a koji se odnosi na osigranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojom je najviše pogođen Unsko-sanski kanton Simboličih 450.000 kM za USK vladajuća koalicija nazvala je populističkim amandmanom

Tražena su simbolična sredstva od 450.000 KM za saniranje posljedica migrantske krize. Usvojen je budžet bez sredstava za to. Ja stvarno ne razumijem zašto se taj simboličan iznos nije mogao planirati, da bi se pomoglo pravosudnim institucijama u USK,” poručio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Jasmin Emrić a nakon što nije usvojen njegov amandman za pomoć u rješavanju migrantske krize.

Nakon što ga je usvojio Predstavnički dom, ostaje još da se o izvještaju Komisije za usaglašavanje izjasni i Dom naroda državnog parlamenta čija sjednica zakazana za srijedu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad