Šta donosi budžet za 2020. godinu u "izvornom obliku"?

Vijesti 28. jul 202018:39 > 18:50
N1

Hitna sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj će delegati razmatrati usaglašeni tekst budžeta zakazana je zvanično za srijedu, 29. juli.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je jučer izvještaj zajedničke komisije za usaglašavanje budžeta sa 23 glasa “za” i osam “protiv”. U Budžet su uvršteni amandmani HDZ-a kojim se iznos od 754.000 KM, koje je Predsjedništvo BiH u prijedlogu namijenilo za borbu protiv posljedica pandemije korona virusa na ekonomiju, vraća PSBiH.

Ukupni prihodi, prihodi i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na budžet 2019. godine više za 30.000.000 KM, u odnosu na onaj iz 2018. čak 46 miliona. Servisiranje vanjskog duga iznosi oko 807.552.931 KM i manje je za 18,2 miliona KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Zadržan je budžetski okvir kakav je bio planiran prije pandemije, što je zapravo bila i najveća zamjerka parlamentaraca prilkom rasprave o prijedlogu zakona.

Kako osigurati budžet povećan za tri posto, u situaciji kada je u prvih šest mjeseci zabilježen pad prihoda od indirektnih poreza za oko 10 posto, dok se do kraja godine očekuje pad bruto domaćeg proizvoda za najmanje tri posto.

Istovremeno planirana je najveća budžetska rezerva u istoriji BiH od oko 30 miliona maraka, radi poređenja do sada je iznosila od 3 do 5 milona KM.

Parlamentarci su pozdravili ukupno 42 miliona sredstava za saniranje ekonomskih šteta, mada nije jasno definirano kako će se sredstva raspodijeliti.

Uštede su rađene na svim nivoima, poručio je prilikom predstavljanja prijedloga državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, budžet nije inovativan, no nije moglo drugačije, dodao je njegov dojučerašnji kolega u Vijeću ministara Denis Zvizdić.

Parlamentarci su u raspravi primijetili i i kako je za državno tužilaštvo ove godine osigurano dodatanih 476.000 KM, a dok su istovremeno sredstva za sud smanjena za oko pola miliona maraka.

Povećana su sredstva za evropske intergracije, dok su istovremeno smanjene dotacije Uredu za veterinarstvo namijenjene za nabavku vakcinacije stočnog fonda u BiH što se moze direktno odraziti na izvoz mesa.

U SDP su posebno naglasili problem ANP, odnosno smanjenja novca za OS.

Bez obzira na uštede, gotovo da nema ministarstva i institucije kojima nisu povećane stavke za plate i naknade. Ukupni putni troškovi i dalje su izuzetno visoki u doba pandemije i kreću se oko 11 miliona i 529 hiljada maraka gdje najveća sredstva odlaze na zaštitu VIP lica, dok su primjerice sredstva za migrantsku krizu 0.

Unatoč pandemiji, i ove godine u budžetu su planirani prihodi od ispisa osoba iz državljanstva BiH to u ukupnom iznosu od 2 miliona 550 hiljada KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad