BiH dobila budžet "na mišiće"

Vijesti 29. jul 202016:58 > 17:05
N1

Državni proračun konačno je usvojen. Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je Izvješće Zajedničkog povjerenstva oba doma o postizanju identičnog teksta Zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu. Za izvješće, kojim su podržani amandmani Lidije Bradare glasovalo je svih 13 nazočonih izaslanika. Proračunom je osiguran i novac za održavanje lokalnih izbora u iznosu od 4,2 milijuna maraka.

Proračun je potvrđen u izvornom obliku prije intervencije Predsjedništva BiH koji su tražili da se 754 tisuća maraka preusmjeri na borbu protiv posljedica COVID-a.

Lokalni izbori bit će održani, budžet za 2020. godinu napokon usvojen. Iz HDZ-a i danas poručili ‘štitili smo zakon koji kaže da Predsjedništvo BiH nije moglo preusmjeriti sredstva Parlamentarne skupštine, makar se radilo o COVIDU’. Delegati iz SDA odgovorili Predsjedništvo je bilo u pravu, ali bitnije je da smo dobiti budžet i lokalne izbore.

Pročitajte još

Niti Predsjedništvo, niti Vijeće ministara, niti Ministarstvo finansija ne može interevenirati na sredstva koja su za Parlamentarnu skupštinu. Mogu dostaviti mišljenje, ne mogu interevenirati. Ovo je bilo čisto principijelno pitanje“, naglasila je Lidija Bradara, delegat HDZ u Domu naroda PSBiH.

Asim Sarajlić, delegat SDA upozorio je:

Cijenili smo da je to u interesu države BiH. Neki politički poeni, političke štete nisu nam nikad na prvom mjestu“.

Ovogodišnji budžet iznosi oko 1,8 milijardi KM od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, u okviru čega su i sredstva za finansiranje izbora od 4,2 miliona maraka. Ostatak novca ide na finansiranje duga Bosne i Hercegovine. Bilo je mnogo zamjerki na njegov okvir od historijski visoke rezerve od 30 miliona maraka, do smanjena sredstava za Oružane snage i migrantsku krizu.

Sa ovim okvirom ništa BiH neće izgubiti. Cijenu ove krize platiće niži nivoi vlasti i to jeste poziv zajedničkim institucijama da vode računa kako će novac trošiti“, kaže predsjedavajući Doma naroda PSBiH Nikola Špirić.

Mnogo toga je skandaloznog u vezi budžeta i puta kojim je prošao. Nezakonite intervencije kako ih je nazvao Nikola Špirić potpisao je upravo njegov stranački šef, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, što Špirić danas nije komentarisao. S druge strane politički lideri nisu se libili koristiti usvajanje budžeta za poliička prepucavanja i kadrovske križaljke. Otvoreno i bez zadrške.

Čini se da da je uspio da nategne ovaj put HDZ i Dragan Čović, SDA, uz pomoć mišića Milorada Dodika i SNSD. Umjesto da se brinu što je dobro za građane BiH, oni pokušavaju da pošalju poruke ko je od njih jači, ko koga može preglasati, što sigurno nije dobra poruka u ovo loše vrijeme“, komentiaro je put budžeta Mladen Bosić, delegat SDS- u Domu naroda PSBiH.

Na kraju priča o državnom budžetu svela se na izbore i kadrove CIK-a, što su svojim saopćenjima danas ponovo potvrdili Željko Komšić, ali i HDZ BiH.

Današnje usvajanje budžeta se nekome može učiniti kao neka redovna procedura, i to možda jeste neka normalna stvar u državama poput Njemačke, ali Njemačka nema političke stranke koje pokušavaju rušiti Njemačku, navodi se u saopćenju iz ureda člana Predsjedništva BiH i dodaje:

Velika je snaga uložena da dođe do odgađanja izbora i dovede se u pitanje funkcionalnost Bosne i Hercegovine, ali opet im nije uspjelo. Zato mi je i žao što imamo stranaka i u Sarajevu koje neće da razumiju ko stalno radi protiv države, već smo im mi najveći problem. Mnogo jači bi odgovor probosanskih snaga bio kad bi se makar na ovim pitanjima složili, ali dobro, Bože moj“.

Iz HDZ-a BiH su pozdravili vraćanje budžeta u zakonske okvire, ali i pozvali strane koje participiraju u izvršnoj vlasti da konačno iskažu spremnost i odgovornost da i ostale zakonski neutemeljene institucije i procese vrate u legalne pravne i zakonske okvire. “Ne smijemo i nećemo dopustiti da nelegalna tijela svojim parapolitičkim djelovanjem kroz instituciju SIP-a BiH organiziraju, pripremaju i vode izborni proces koji slijedi u ovoj godini, kao i u svim budućim razdobljim”, naveli su iz HDZ BiH.

Iz CIK su danas pozdravili odluku Parlamenta kazavši kako se sada svi mogu nadati da će izbori biti održani na zakazani dan, 15. novembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad