"Nismo sretni da se usvojio budžet bez rješavanja posljedica migrantske krize"

Vijesti 30. jul 202009:53 > 10:00
N1

Jasmin Emrić, poslanik A-SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, za N1 se javio iz migrantskog kampa Lipa kod Bihaća, gdje boravi blizu hiljadu migranata.

Emrić tvrdi da je situacija u vezi migranata u Unsko-sanskom kantonu svakim danom sve teža.

“Priliv migranata je sve veći, na to smo i ranije ukazivali, ali čini mi se kako je ovaj period povoljan za kretanje migranata, da oni to vrijeme žele iskoristiti kako bi što više približili granici sa EU i naravno, kako bi prešli u Hrvatsku”, kazao je.

Smatra da za sve planirane aktivnosti vezane za mirantsku krizu su potrebna finansijska sredstva.

“Konkretno u Budžetu institucija BiH za 2020. godinu nema sredstava za migrantsku krizu i saniranje posljedica migrantske krize. Konkretno kada govorimo za USK gdje su potrebna hitna interventna sredstva, kako bi se pomoglo pravosudnim organima da se pravovremeno i na kvalitetan način mogu procesuirati sva djela koja nastaju u vezi sa kretanjem migranata i u vezi sa migrantskom populacijom koja boravi na području USK”, kazao je.

Emrić navodi da je njegov amandman koji je odbijen bio skroman u iznosu od 450,000 KM, koliko iznose troškovi pritvora za migrante.

“Tražili smo sredstva da se finansira boravak i ishrana zatvorenika-migranata u kazneno-popravnim zavodima, onih migranata koji su počinili krivična djela i kojima je određena mjera pritvora, ali nažalost ni za to nije bilo razumijevanja. Budžet je usvojen tako da za migrantsku krizu nema sredstava, izbrisan je amandman Predstavničkog doma amandmanom HDZ-a, jer je njima važnija nabavka automobila od rješavanja posljedica migrantske krize u USK”, istakao je.

Prema njegovim riječima, ključno je da se osigura smještaj migranata u vremenu zimskih uvjeta.

“U šatorskom kampu Lipa migranti mogu boraviti do septembra. Vrlo je rizično čekati zimu pod šatorima. Potrebno je obezbijediti kontejnerski smještaj u vrijeme zimskih uvjeta. Čekati zimu pod šatorima nije rješenje. Posljedice mogu biti katastrofalne”, kazao je.

Emrić smatra da je dobro što je usvojen budžet, da se održe lokalni izbori i počne redovno finansiranje institucija, ali dodaje:

“Nismo sretni da se usvojio budžet bez rješavanja posljedica migrantske krize.” 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad