Pravni zastupnik ugostiteljskih radnika: Rad do 23 sata doveo do otkaza

Vijesti 30. jul 202012:13 > 12:46
N1

Ugostitelji i muzičari u Sarajevu danas protestuju zbog novih mjera Kriznog štaba povodom epidemije korona virusa, čime je radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Federaciji BiH ograničeno do 23 sata.

Pravni zastupnik ugostiteljskih radnika u Sarajevu Bojan Veselinović, za N1 je kazao, da je prvi zahtjev koji radnici traže – omogućiti radno vrijeme bez ograničenja.

VEZANE VIJESTI

“Uz svo dužno poštovanje, uz obavezu Kriznog štaba da obezbijedi zaštitu zdravlje, isto tako imaju obavezu da obezbijede funkcionisanje privrednih subjekata i zaštitu radnih mjesta. Ovom naredbom koja se primjenjue od subote, već je smanjen obim poslova, već su ugašena i radna mjesta, što je dovelo do vrlo konkretnih otkaza. Određene osobe su već ostale bez posla. Te tri osobe su i inicijatori ovih protesta kojima su se naknadno pridružili muzičari i vlasnici ugostiteljskih objekata. Dakle, postoje već konkretni rezultati – gubitak radnih mjesta, gubitak sredstava za egzistenciju do kojih su ove mjere dovele”, istaknuo je Veselinović. 

Upitao je da li je realno da jedan sat smanjena radnog vremena može uticati toliko na suzbijanje pandemije korona.

“Mi smo svjesni da imamo neodgovorne pojedince koji ne nose maske, ne dezinfikuju ruke i odjeću, ali da li treba da čitav jedan sektor trpi posljedice. Smatramo da se mogu naći mjere na obostrani interes, da se sačuvaju radna mjesta, da ne pravimo nove socijalne slučajeve, a u cilju zaštite zdravlja”, rekao je Veselinović.

N1

Reporter N1 Slaviša Stračević, kazao je da neki od ugostitelja su mu rekli da su otpustili više od 20 radnika, a imali su 45 zaposlenih, te da neki čak planiraju zatvoriti svoje objekte.

Pravni zastupnik ugostitelja je naveo da se oni neće upuštati u komentarisanje odluka struke jer nisu stručni. 

“Ukoliko su ugostiteljski objekti krizna mjesta, i ukoliko tu očekujemo da će se najviše širiti virus, onda imamo prijedlog da se svi ugostiteljski objekti zatvore, ali uz obavezu Vlade da preuzme puni iznos ličnih dohodaka svih zaposlenih u ugostiteljstvu, zajedno sa doprinosima za vrijeme dok traju mjere, odnosno namjanje do kraja godine”, poručio je Veselinović. 

Podsjetimo, prije pet dana je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio naredbu kojom se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata nakon 23 sata. Prije ove naredbe, rad u ugostiteljstvu je bio ograničen do ponoći. 

Ranije je za N1 Vildana Brdarić, portparolka Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, je rekla da prema do sada obrađenim podacima sa terena, proteklog vikenda u Kantonu Sarajevo nije zabilježeno kršenje odredbi Naredbe kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje se odnose na radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 23 sata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad