Zašto je profit važniji od ljudskog života?

Vijesti 30. jul 202017:51 > 17:55
N1

Supruga preminulog radnika na gradilištu u sarajevskom naselju Stup Eledina Đozo u razgovoru za N1 kaže da za službeno za smrt njenog muža saznala danas. Savez samostalnih sindikata smatra odgovornim poslodavce koji u ovakvim slučajevima ne zbrinjavaju adekvatno svoje radnike.

Elmedina Đogo supruga preminulog radnika na stupskom gradilištu Muradifa Đoge sat vremena prije nesreće telefonski je razgovarala sa suprugom i to joj predstavlja jedinu utjehu u velikoj boli koja je zadesila Elmedinu i njenu kćerku. Muradif je imao penziju koja nije bila dovoljna za egzistenciju njegove porodice i bio je primoran dodatno raditi na crno .

Moj muž je bio najbolji čovjek na svijetu. Znate zašto? Imao je veliko srce. Ja sam njega upoznala u ratu. Bili smo zajedno u vojsci. To je čovjek koji se nije bojao, naročito ne smrti. To je jednostavno čovjek koji je moje dijete iz prvog braka, kao što ste vidjeli koje je sa poteškoćama u razvoju, prihvatio kao svoje“, rekla nam je Đogo.

Na gradilištu je život izgubio i dvadesetšestogodišji Muradifov kolega. Još jedan radnik je povrijeđen i nalazi se na kućnom liječenju. Pet osoba osumnjičeno je za teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i nepravilno i nepropisno izvođenje građevinskih radova i predati su u nadležnost Tužilaštva KS.

Pročitajte još

Jedna osoba koja je lišena slobode je zaposlenik inspekcije u Općini Ilidža. Ostale osobe su u svojstvu odgovornih lica koja su izvodila radove na navedenom lokalitetu“, izjavio je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Zakon o zaštiti na radu datira iz 1990. godine i kaznene odredbe su propisane jugoslovenskim dinarima i neprovodiv je na terenu. Prema podacima Saveza samostalih sindikata BiH od 2007. do 2018. godine, blizu stotinu osoba izgubilo je život usljed povrede na radu.

“Prema važećem Zakonu zaštite na radu, Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku donosi preporuku, poslodavac je može ispoštovati i ne mora. To je jedna velika opasnost! Mi smatramo da se u narednom periodu treba ta preporuka pretočiti u obavezu, u zakon“, rekao je Adis Kečo, Savez samostalnih sindikata BiH.

Zbog starog Zakona, u kontrolnoj inspekciji kada se utvrde nepravilnosti, inspekcija izriče kazne prema Zakonu o prekršaju od tri do petnaest hiljada maraka. Nedostaje i inspektora u oblasti zaštite na radu. Federacija i Kantona Sarajevo imaju samo po dva, a bolja situcija nije ni u ostalim kantonima.

Donesemo je sedam rješenja o otklanjaju nedostataka. Nalaganju upravnih mjera. I izdata su četiri prekršajna naloga i oni se izdaju zbog neizvršenja tih rješenja a oni su u iznosu 8.000 KM. To je za ovu godinu. Što se tiče 2019. izdato je 14 prekršajnih naloga u iznosu od 25.300 KM“, istakao je Željko Koštro, glavni federalni ispektor rada FUZIP.

Inspektori rada u Republici Srpskoj zbog koronavirusa bili su angažovani posljednja tri mjeseca na graničnim prijelazima i provođenju drugih poslova, što je značajno uticalo na izvršenje zvaničnih kontrola.

U prvom polugodištu ove godine Republički inspektori rada su zbog propusta u vezi sa provođenjem mjera zaštite u oblasti građevinarstva, subjektima kontrole izdali devet prekršajnih nloag u iznosu od 25.300 KM i podnijeli dvije prekršajne prijave nadležnim sudovima“, rečeno je za N1 iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Novi Zakon o zaštiti na radu nalazi se 10 godina u parlamentarnoj proceduri, ali nema političke volje za usvajanje istog. Za to vrijeme svi koji su izgubili članove svoih porodica ih pitaju: “Zašto je profit važniji od ljudskog života?”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad