Mehmedović: Sigurnosni sektor pati od manjka odgovornosti

Vijesti 03. jun 201509:31 > 09:39
N1

''Očigledno je da su se određene policijske agencije više bavile politikom nego svojim poslom. Moramo napraviti i dovesti kvalitetne stručnjake koji će znati napraviti kvalitetnu procjenu sigurnosne situacije, kako bi odgovorili postavljenim zakonima i ciljevima'', kazao je Mehmeodović.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH jučer i danas raspravlja o pitanjima odbrane i bezbjednosti sa posebnim osvrtom na problem terorizma. Na Jahorini je i Šemsudin Mehmedović – član Komisije za odbranu i sigurnost BiH koji je bio gost Teme jutra.

”Sve zemlje imaju problem s terorizmom i samo se zajedničkom borbom na međunarodnom i lokalnom nivou može spriječiti terorizam”, jedna je od poruka skupa o sigurnosti u Bosni i Hercegovini koji je na Jahorini okupio najvažnije predstavnike sigurnosnog sektora. Koji su još zaključci prvog dana sastanka?

”Mi smo jučer i danas imali radionice iz oblasti odbrane i sigurnosti. Želimo da nove članove komisije upoznamo sa zakonskim članovima i okvirima, ali i da nam predstavnici sigirnosnog sektora referišu zakonodavni okvir, planove i mogućnosti u smislu sigurnosti življenja u BiH. Danas ćemo nakon dvodnevne radionice i pet panela donijeti zaključke glede terorizma, ali i preventivnih mjera”.

Kako poboljšati sigurnosni sistem u zemlji i kako adekvatnije odgovoriti na problem terorizma?

”Uglavnom, kod nas se formiraju timovi kada se neko zlo desi, iako imamo mobilne timove. Cijelo društvo mora dati doprinost u borbi protiv pošasti savremenog svijeta. Naročito da kapacitete sigurnosnih agencija dovedemo do mjere da znamo namjere osoba koja su sklona tim nedjelima. Svi zajedno moramo doprinijeti boljoj sigurnosnoj situaciji u BiH”.

”Očigledno je da su se određene policijske agencije više bavile politikom nego svojim poslom. Moramo napraviti i dovesti kvalitetne stručnjake koji će znati napraviti kvalitetnu procjenu sigurnosne situacije, kako bi odgovorili postavljenim zakonima i ciljevima”, kazao je Mehmeodović.

Na efikasniju i bolju saradnju pozvani su i predstavnici međunarodnih organizacija koji se bave pitanjem sigurnosti. Koliko i šta BiH može naučiti od njih?

”Mnogo toga možemo naučiti. Te organizacije su daleko ispred nas u borbi protiv terorističkih pojava. Pomoći će nam i u teoretskom i praktičnom smislu. Međunarodne institucije bi nam trebale pomoći u materijalno-tehičkom smislu kako bi unaprijedili ovaj segment, jer imamo zastarjelu opremu i generalan nedostatak sredstava”.

Jedna od tema bile su i nadležnosti agencija..a svjedoci smo da nejasna definicija nadležnosti zna biti veliki problem u borbi protiv terorizma, koja je nadležnost u pitanju?

”Naš sigurnosni sektor je složen. Imamo samokoordinirajuću strukturu. To samo po sebi nije dovoljno u borbi protiv kriminala, ali i terorizma. Sagledali smo sve aspekte tog sektora. Najveći problem je neuvezanost i nedostatak odgovornosti. Potrebno je isrpiti sve zakonom predviđene mogućnosti, ali određene zakonske odredbe je neophodno promijeniti kako bi sve infomracije dolazile na jedno mjesto. Mora postojati potpuna linija koordinacije i subordinacije, kako bi znali sve nivoe odgovornosti u svakom trenutku. Također, kroz parlamentarne procedure neophodno je odrediti bržu propusnu proceduru u ovim slučajevima”, zaključio je Mehmedović u Novom danu.