Svećenik Vajdner: Papa neće govoriti o Međugorju

Vijesti 03. jun 201509:52 > 09:54
N1

Spremni smo za doček pape, poručio je Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika za Novi dan.

Sve aktivnosti u vezi s pripremom posjeta pape Franje usmjerene su na to da Sarajevo i Bosna i Hercegovina upriliče dostojanstven i siguran doček papi Franji. Službeni doček je u 9 ujutro, na Sarajevskom aerodromu.

Vajdner je govorio o pripremama za posjetu poglavara Rimokatoličke crkve.

“Pripreme su pri samom kraju. Već u petak će biti sve spremno za doček, ukoliko bi papa odlučio doći ranije”, našalio se svećenik.

Ured za prijavu bio je preplavljen prijavama za učešće na Svetoj misi koju će papa Franjo služiti na stadionu Koševo. Broj prijavljenih hodočasnika za svetu misu je 64.842 hodočasnika.

“Koševo je podijeljeno prema sektorima. Posjetioci moraju obrati pažnju na sektore kojem pripadaju, na drugi neće moći ući. Svi posjetioci bi već u 9 sati morali biti na stadionu”.

Vajdner je govorio i mogućnosti građana da se susretnu sa papom.

“Građani će moći vidjeti papu ako bude željeli. Papa ako vidi ljude će vjerovatno prekršiti protokol kako bi im prišao i susreo se s njima”, smatra gost Novog dana.

Glavni razlozi dolaska pape je da učvrsti katolike u vjeri i osnaži ljude u međureligijskom i ekumenskom dijaloga, tvrdi urednik Katoličkog tjednika.

“Papa dolazi kazati – ovdje ima života! Ovom narodu malo treba za radost. Svi trebamo profitirat od dolaska pape”, zaključuje Vajdner i dodaje da poglavar Crkve “neće govoriti o Međugorju”.