Krizni štab KS: Izolatorij na Bjelavama ima pet odjela, donesena potrebna oprema

Vijesti 10. aug 202013:53 > 13:56
Vlada KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo saopćio je kako je izolatorij u Studentskom domu Bjelave spreman za upotrebu, a da će tokom dana biti završene odluke kojima se u potpunosti stavlja u funkciju.

Kako je rekao član Kriznog štaba Kemal Beganović, epidemiološka služba je pregledala prostor, izvršena je dezinfekcija i donesena je neophodna oprema.

“Ima 100 mjesta na pet odjela, prizemlje i tri sprata. Po odjelu će biti ljekar i dvije medicinske sestre. Timove će angažovati kada budu donesene odluke iz javno-zdravstvenih ustanova, a po potrebi i izprivatnih u KS”, rekao je Beganović.

Vlada KS

Član Kriznog štaba Izet Smajić kazao kako je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS do sada pokrenula 23 prekršajna postupka, a zbog nepoštivanja mjera izdato je 113 prekršajnih naloga u vrijednosti od oko 190.000 KM.

“Inspekcija nije pasivna i dmenatujemo učestale kritike. Inspekcija je po uputama uprave na početku djelovala korektivno i savjetodavno, ali zbog pogoršane epdiemiološke siutacije počeli su djelovati represivno i povećan je broj inspekcijskih nadzora”, rekao je Smajić.

Vlada KS

Istakao je kako inspektori rade i noću i vikendima, te je zamolio građane i institucije za razumijevanje jer su inspektori iscrpljeni.

Na kraju je saopćeno kako je Vlada KS izvršila uplate dijela plate za april i maj u četvrtak za privredne subjekte koji su zadovoljili kriterije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad