Zeljković za N1: Kako "citokinske oluje" djeluju na organizam mladih osoba

Vijesti 11. aug 202009:59 > 10:01
N1

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS, Branislav Zeljković govorio je za N1 u programu Novi dan o epidemiološkoj slici u RS i povećanju broja zaraženih korona virusom.

“U RS je još uvijek nepovoljna epidemiološka situacija, ali i informacije koje nam dolaze iz bolnica to pokazuju. Imamo porast broja osoba sa teškom kliničkom slikom i definitivno su svi alarmi upaljeni”, kazao je Zeljković.

Dodaje da je teško reći kakav će virus trag ostaviti, od pacijenta do pacijenta.

“Uvijek je teško reći kakav će virus trag ostaviti, kao što je bio slučaj sa koronom koji je novi virus i dosta nepoznanica ima. Veliki broj preminulih u svijetu nam govori da veliki broj mladih brže razvije burnu tešku kliničku sliku. To možemo povezati sa slučajevima citokinskih oluja, imunitet mlađe osobe počne sam sebe da napada u smislu da korona počne napadati i zdravo tkivo. To traje kratko, ali izaziva velike posljedice. Sve pokazuje da mladi mogu da obole, nažalost i da umru”.

Dodaje da je trenutni cilj da se olakša teret koji spada na UKC RS tako što će bolnice preuzeti dio tereta.

“RS radi u smislu formiranja Covid bolnica, UKC ima najveći kapacitet ali moramo imati u vidu da on opskrbljuje cijelu RS u tercijarnoj skrbi. Cilj nam je da na određene načine napravimo olakšanje UKC u smislu da druge bolnice preuzmu dio kapaciteta”.

Testova je dovoljno, kazao je.

“RS ima dovoljno testova, svaki dan radimo na preračunu cijene kako bi smanjili i građanima izašli u susret”.

“Sa epidemijom se borimo već skoro šest mjeseci, moramo imati razumijevanje prema određenim strukturama. Naravno da je bilo propusta od strane određenih privrednih subjekata, bitno je da moramo imati dobru saradnju sa svima da se situacija može držati pod kontrolom”.

“Ne postoji pacijent koji zbrinut u RS i u smislu toga bitno je nastaviti saradnju svih institucija”, dodaje Zeljković.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad