Nova otpuštanja radnika očekuju se već najesen

Vijesti 11. aug 202017:44 > 18:57
N1

Najmanje 32.000 ljudi u BiH ostalo je bez posla od početka pandemije koronavirusa do danas, no to je, izgleda, tek vrh ledenog brijega. Nova otpuštanja, posebno u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva očekuju se već s jeseni.

Ugostiteljska djelatnost, hotelijerstvo, trgovina, umjetnost, ali i proizvodnja – najviše su pogođeni posljedicama koronavirusa. Mnogi privredni subjekti rade sa 20 do 50 posto kapaciteta, neki su silom prilika morali staviti ključ u bravu. 

VEZANE VIJESTI

“Svi smo mislili da će ovo trajati neka dva-tri mjeseca, nakon čega će se nastaviti normalan život, tako smo se i ponašali. Neki su otpustili radnike, pa su ih počeli vraćati kada je život malo krenuo, neki su crpili vlastite rezerve, međutim, sedam mjeseci je dug period, dosta se toga potrošilo i sada počinje realan život. Sada se uposleni moraju prilagoditi realnim potrebama, a definitivno da je tržište palo”, rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Da je palo, potvrđuje i broj radnika koji su ostali bez posla, najviše u uslužnom sektoru.

“Mi možemo očekivati još goru situaciju polovinom septembra, kada se završi ljetnja sezona, tada će biti otpušten veliki broj radnika, prvenstveno u Neumu. Ovdje, u kontinentalnom dijelu FBiH puno se hotela zatvorilo tokom ovog mjeseca”, naveo je Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih privrednika BiH.

Ništa bolja situacija nije ni u RS.

“Oko 2.000 radnika je u zadnjih 15-ak dana otpušteno iz sektora ugostiteljstva. Ako se ne izađe sa pravovremenim mjerama, ako Vlada ne ponudi pomoć i mjere ovoj privrednoj grani, taj broj će znatno da se uveća”, rekao je  Vladan Šurlan iz Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS  (HORECO).

O tim mjerama predstavnici Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS danas su razgovarali i sa entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem, no, čini se, bez nekog rezultata.

“Ništa konkretno se ne preduzima, sve se završava na razumjevanju i na priči. Nama treba nešto konkretno da se učini, kako bismo vidjeli da nismo ostavljeni sami”, istaknuo je Šurlan.

Mjere, tamo gdje ih ima, uglavnom su zakasnile – naglašavaju privrednici.

“Korona zakon 2 ne možemo čekati. Mi sada imamo pregovore sa Ministarstvom turizma FBiH koji imaju razumijevanja prema turističkim subjektima, ali sve to ide sporo”, rekao je Halilović.

A vrijeme neumitno curi. U Federaciji BiH za sedam dana, od 27 jula do 3. avgusta, bez posla je ostalo gotovo 1.700 radnika, podaci su Poreske uprave tog entiteta.

U RS, od početka pandemije na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje prijavilo se 10.429 osoba, kojima je prestao radni odnos, dok je njih 9.199 brisano zbog zaposlenja i obavljanja privatne djelatnosti.

Kažu da je statistika ko bikini: sve otkriva, ali ništa ne pokazuje. Ova naša, bosanskohercegovačka i te kako ukazuje da nam je ugostiteljski sektor ali i gotovo cjelokupna privreda ostala i bez tog bikinija, gola do kože. A topli dani polako prolaze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad