Sarajevo: Uoči papinog posjeta otkrivena bista Majke Tereze

Vijesti 04. jun 201513:19 > 13:26
Anadolija

U čast papina pohoda Sarajevu 6. juna, u tom je gradu u četvrtak postavljen i otkriven spomenik blaženoj Majci Terezi koji će ubuduće krasiti pročelje crkve Sv. Josipa u središtu grada.

Bronzani kip Majke Tereze visok dva metra smješten na postamentu kod ulaznih vrata crkve dar je Flamura Gashija, nekadašnjeg veleposlanika Albanije u Bosni i Hercegovini a provedbu cijelog projekta, kako je istaknuo župnik don Luka Brković, nesebično je financijski pomogla skupina Amerikanaca albanskog porijekla.

Njihova je poruka na poticaj veleposlanika Gashija bila jasna: “Ako je za spomenik Majci Terezi, ne pitamo koliko košta”, kazao je Hini don Luka.

“Blažena i neupitno uskoro sveta Majka Tereza je baš kao i papa Franjo uvijek gledala gladne, jadne i raspadnute. Njena je figura i orijentacija najsličnija onome što radi sadašnji Papa i što je simbol današnjeg katolištva”, ističe don Luka.

Papi se stoga i na ovaj način, kako je dodao, želi odati priznanje. “Ovo je ljudski znak zahvalnosti za milosrđe koje se pokazuje prema siromasima i onima koji pate”, dodao je don Luka čija je župa koja je među najstarijima u Sarajevu uslijed rata ostala bez gotovo polovice vjernika.

Sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća na području župe Sv. Josipa poznatijoj kao marindvorska bilo je oko tri i pol hiljade vjernika, početkom devedesetih godina se ta brojka smanjila na dvije i pol hiljade, da bi ih sada bilo tek 1.500, uglavnom starijih osoba.

Spomenik Majci Terezi sada bi preostalima trebao biti poticaj da nastave biti dobri ali i podsjetiti sve druge da čine dobro.

“Očekujemo da će ovo biti poticaj da se pomogne drugima ali i da se pomogne nama jer smo i sami u teškom stanju. Mi ćemo za druge činiti sve što možemo a drugi neka čine ne za našu župu nego za Sarajevo ovakvo kakvo jest, siromašno i potrebito”, poručio je don Luka.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Majka Tereza rođena kao Agnese Gonxhe Bojaxhiu u albanskoj katoličkoj porodici utemeljila je red Misionarki milosrđa i dobila Nobelovu nagradu za mir 1979. za svoj humanitarni rad. Duže od četiri desetljeća služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima.

Zajednica Misionarki ljubavi sada broji više od 5.000 redovnica u 120 država svijeta. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Terezu blaženom 2003. godine.