Demokratska fronta napušta koaliciju sa SDA i HDZ-om

Vijesti 04. jun 201516:10 > 16:12
EPA

Demokratska fronta će napustiti koaliciju sa HDZ-om BiH i SDA, nakon što je Vlada FBiH usvojila spornu Uredbu kojom se reguliše predstavljanje državnog kapitala u većinskim državnim firmama, koja je na koncu i usvojena izglasavanjem.

Demokratska fronta izglasala je nepovjerenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću.

Predsjednik stranke Željko Komšić je kazao da se njihov potez neće odraziti na niže nivoe vlasti, jer tu nema potreba da se bilo šta mijenja.

Šta će Predsjedništvo uraditi ne znam, naša je obaveza da poštujemo ustav i zakone, i što se nas tiče, SDA i HDZ mogu praviti novu parlamentarnu većinu i mi ih pozivamo da to urade, jer to FBiH zaslužuje“, rekao je Komšić.

Dodao je još da ukoliko se njihovi partneri ne budu slagali sa tim, onda će doći do pucanja koalicije i na nižim nivoima.

Na pitanje novinara da li će se izlazak DF-a iz vlasti na nivou FBiH odraziti na Vijeće ministara BiH, Komšić je rekao da neće, s obzirom da bezrezervno podržava britansko-njemačku inicijativu, te da nema veze da li je DF u vlasti ili opozicija.

“To je bezrezervna podrška i mi ćemo bezrezervno podržavati to i dalje, bez obzira da li je neko ministar ili nije ministar”, rekao je Komšić.

Na pitanje novinara da li će se eventualna odluka Predsjedništva DF-a o izlasku stranke iz vlasti na nivou FBiH odraziti i na kantonalne nivoe, Komšić je rekao da tamo gdje stvari funkcionišu nema potrebe da se diraju.

“Mi nemamo potrebe da narušavamo funkcionisanje institucija sistema gdje to funkcioniše. Bolje da se proba nešto novo”, rekao je Komšić.

Podsjećamo, Demokratska fronta je direktno optužila SDA i HDZ za stavljanje na snagu nove Uredbe, kazavši da je to direktan udar na Ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Nakon glasanja, sa 13 glasova za i tri glasa protiv, stara Uredba je stavljena van snage, a nova je usvojena, što znači da će sada imenovanja u državnim firmama vršiti Federalna vlada, a ne pojedina nadležna ministarstva što je do sada bio slučaj.

Drugim riječima, za Uredbu nisu glasali samo ministri Demokratske fronte.

Nakon sjednice Predsjedništva DF-a, Željko Komšić je kazao da parlamentarna većina na nivou FBiH ne postoji, te da premijer Novalić više nema njihovu podršku.