Stranačka preduzeća uzrok raspada koalicije?

Vijesti 04. jun 201518:36 > 19:37
N1

Demokratska fronta će napustiti koaliciju sa HDZ-om BiH i SDA, nakon što je Vlada FBiH usvojila spornu Uredbu kojom se reguliše predstavljanje državnog kapitala u većinskim državnim firmama, koja je na koncu i usvojena izglasavanjem.

Tina Jelin-Dizdar pratila je sjednice Vlade i Demokratske fronte. Imenovanja u upravljačkim strukturama javnih preduzeća od početka su problem u radu Federalne vlade. Nakon dva mjeseca kulminiralo je ovo stanje.

Vezane vijesti

Demokratska fronta direktno je danas poručila kako više parlamentarne većine u Federaciji nema. S druge strane, takođe su zatražili od premijera da razriješi njihove ministre u Vladi Federacije. Još uvijek se čeka na odgovor Predsjedništva SDA i i HDZ BiH, no premijer Novalić danas je priznao novinarima da su se u protekla dva mjeseca, uglavnom na sjednicima, a bilo ih je ukupno devet, razmatrali tehnički izvještaji.

Prema novoj Uredbi, ponovo ćemo imati stranačka preduzeća, a to je potvrdio i Fadil Novalić. No, on je kazao da je to korak ka depolitizaciji u smislu kako ovaj put to neće biti jedna stranka nego tri. No, nije odgovorio na novinarsko pitanje zašto primjerice Aluminijski kombinat pripada HDZ-u. Šta će se dalje događati, možemo samo pretpostaviti.

Inače, gostujući sinoć u Pressingu N1 televizije Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nije isključio mogućnost ni pregovora sa Savezom za bolju budućnost Fahrudina Radončića. Dakle, slijede nam nove koalicije, vjerovatno na nivou Federacije.

Demokratska fronta izglasala je nepovjerenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću. Pozvali su SDA i HDZ da naprave novu parlmentarnu većinu. Do tada, ministri DF-a u Vladi FBIH obavljaće tehnički dio posla u vlasti.

Koalicija u Vijeću ministara ostaje stabilna, dok će niži nivoi vlasti ovisiti od partnera.

Ova rekacija je uslijedila nakon što je na sjednici Vlade Federacije usvojena Uredba po kojoj će glavnu riječ u procesu imenovanja u javnim preduzećima voditi federalna vlada, a ne resorna ministarstva. Federalni premijer je poručio da su on i njegova stranka spremni staviti moratorij na imenovanja u javnim preduzećima koja nisu gubitaši u trajanju do četitri mjeseca.

Više u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Oznake