KS: Učenici od 1. do 4. razreda ići će u školu, ostali imaju online nastavu

Vijesti 18. aug 202015:38 > 15:50
Ilustracija

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo donijelo je instrukciju o načinu odvijanja nastave u osnovnim školama od 1. do 14. septembra.

Na dan 1.9. u škole kreću prvačiči, dok će ostali razredi imati online nastavu.

“Preporučuje se školama da prijem prvačića organizuju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema. U zavisnosti od prostornih kapaciteta škole, škole mogu ograničiti broj osoba koje dolaze u pratnji prvačića”, navodi se u dokumentu.

Od 2. do 14. septembra u školu će ići učenici od I do IV razreda i V ukoliko se bude izvodila razredna nastava.

“Nastava se odvija u grupama do 15 učenika, bez velikog odmora, a časovi će trajati 30 minuta. Plan i grupe određuje škola na osnovu uputstva Ministarstva. Škola će napraviti raspored naizmjeničnog pohađanja online nastave i redovne nastave. Nastavu nisu obavezni pohađati učenici s teškoćama, učenici sa hroničnim oboljenjima i učenici koji u zajedničkom domaćinstvu imaju lica sa hroničnim oboljenjima, stare i iznemogle osobe i druga lica iz rizičnih skupina uz obavezu roditelja da školi do 27.8. dostave izjavu o tome (može i mejlom). Nastavnik/ica razredne nastave, odnosno predmetni nastavnik/ica, će učenicima koji nisu bili prisutni na nastavi neposredno nakon završetka iste dostaviti materijale elektronskim putem”, navodi se u uputama.

Produženi boravak će raditi. Nastavnici neče raditi duple smjene/časove već redovne i skraćene, plus pasivne online za odsutne u toj sedmici.

U uputama se navodi kako se ne preporučuje da borave u zatvorenom prostoru duže od četiri sata.

Za ostale razrede (VI-IX) izvodi se online nastava. Tjelesnog odgoja neće biti.

Muzička škola, te centri i zavodi koji obrazuju djecu s poteškoćama u razvoju rade normalno.

“Djeca koja budu pohađala nastavu u školi će nositi maske, ali ne i za vrijeme odvijanja časova dok sjede u klupama. Kada se kreću prema tabli, ili kada su na hodniku, onda će morati nositi maske. Učitelji i učiteljice će sve vrijeme imati masku”, navodi se u uputama.

Za sve učenike od I do IV razreda srednje škole nastava će se, u periodu od 1. do 14. septembra, izvoditi po “online” modelu, osim učenika srednjih škola za učenike s teškoćama u razvoju i Srednje muzičke škole.

“Prijem za učenike prvih razreda će se organizirati 01.09.2020. godine, po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema, koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera. Preporučuje se školama da prijem učenika organizuju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema”, navodi se u upustvu.

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo poručuju da će, u koordinaciji sa Kriznim štabom Kantona Sarajevo, u drugoj sedmici mjeseca septembra, razmotriti potrebu izmjene modela izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad