Krivić: Na koji način će se odvijati nastava u KS

Vijesti 18. aug 202016:41 > 16:43
N1

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Anis Krivić obratio se prosvjetnim radnicima, učenicima i roditeljima povodom početka nove školske godine. Pojasnio je nove smjernice i upute koje su donesene za prvih 14 školskih dana, te pozvao sve da maksimalno poštuju epidemiološke mjere kako bi sačuvali zdravlje i znanje.

“Nalazimo se usred globlane krize koja je za razvijene zemlje veliki izazov, a za nerazvijene još veći, ali i šansa za novi početak, odnosno nastavak reforme obrazovnog sistema. Obrazovni sistem u KS je početkom krize uzrokovane pandemijom trajao bez prestanka i prebačen je na online sistem. Za mnoge je to bio izazov, za neke prilagodba, a za sve nas novo iskustvo i šansa za unapređenje. Uspješno smo priveli kraju školsku godinu”, podsjetio je Krivić.

Zahvalio se svim osobama koje su uključene u obrazovni sistem na strpljenju, hrabrosti i inovacijama, prosvjetnim radnicima na razumijevanju, zalaganju i strpljivosti, a roditeljima na nesebičnoj pomoći, humanitarnim akcijama i isticanju važnosti obrazovanja.

Istakao je kako su formirane radne grupe koje su sastavljene od eksperata iz oblasti obrazovanja, direktora škola, članova sindikata i ostali kako bi pronašli najbolje rješenje za odvijanje nastave u KS. 

VEZANE VIJESTI

Objasnio je korak po korak na koji način će se odvijati nastava, o čemu je N1 ranije pisao, i dodao prve dvije sedmice ne razvijaju nove sadržaje već ponavljaju gradivo iz prethodne godine.

“Srednje škole će za učenike s teškoćama u razvoju izvoditi redovnu nastavu u učionicama, uz obavezu poštivanja donesenih epidemioloških mjera, osim oblika nastave kod kojih se ne mogu ispoštovati epideimiološke mjere. Takvi oblici će se izdoviti prema planu škole. Praktičnu nastavu koja ne se može organizirati online, treba omogućiti učenicima da obavljaju u školi ili kod poslodavaca poštujući epidemiološke mjere. Škole koje provode neke od međunarodnih programa pratit će smjernice organizacije pod čijim okriljem organizuju nastavni proces”, rekao je Krivić.

Istakao je kako će se u drugoj sedmici septembra razmotriti potreba izmjene modela nastave. Pozvao je uposlenike škola da maksmisalno poštuju sve mjere.

“Napominjem da je za proveđenje smjernica zaduženo školsko osoblje bez obzira na prethodne obaveze. Apelujem na roditelje da, ukoliko vide da se dijete ne osjeća dobro, postupe odgovorno i dijete ostane kući te obavijeste nadležne epidemiologe. Savjesnim ponašanjem sačuvat ćemo zdravlje i znanje. Želim vam sretan početak školske godine”, poručio je ministar Krivić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad