Galić za N1: 2.000 migranata prebačeno iz Hrvatske, sedmično 300 iz RS

Vijesti 20. aug 202008:27 > 08:32
N1

Snežana Galić, načelnica Sektora kriminalisticke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, u razgovoru za N1 kaže da je 2.000 migranata prebačeno iz Hrvatske, sedmično 300 iz Republike Srpske!

“Naredba Operativne grupe je jučer donesena. Tek danas će zasjedati Štab i donijeti odluke na koji način će biti provođene. Od 2018. godine nalaze se patrole na ulazu u USK. Prema našim procjenama, oko 7.000 migranata nalazi se po ulicama i napuštenim objektima, dok 3.000 migranata je u kampovima. Dakle 10.000 migranata”, kazala je Galić za N1.

N1

Kako navodi, imaju evidentirane slučajeve gdje je Hrvatska u Unsko-sanski kanton vratila 2.000 migranata u prvih sedam mjeseci ove godine.

“Što se tiče entitetske granice sa Republikom Srpskom, broj migranata koji dolazi sedmično otprilike je 300 migranata. To su granice na Ključu, Bosanska Otoka i Bosanska Krupa. Ali migranti također dolaze i iz Sarajeva. O svemu smo obavještavali redovno Ministarstvo sigurnosti BiH, FUP, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela. U Kanton propuštamo samo ugrožene kategorije porodice sa djecom”.

“Mi ne smijemo pasti. Moramo raditi i biti na usluzi našim građanima. Spriječiti sukobe građana i migranata. Ali i zaštiti imovinu građana USK. Iscrpljeni su policijski službenici ali nastavljamo raditi. I građani su na izmaku snaga i svjesni smo toga. To pokazuju dešavanja u Velikoj Kladuši. Poručujemo građanima da moraju dobositi odluke hladne glave i pozivamo ih da pomognu policiji da legalnim putem donesemo najbolja rješenja”.

Kako je navela, trenutno nedostaje 150 službenika Upravi policije USK.

“Kada je u pitanju pomoć ostalih policijskih agencija, ne mogu reći da smo imali neku veći pomoć. Sve na nama, teret je na policiji USK i moramo se boriti sami na svom terenu”.

Na jučerašnjem sastanku Operativne grupe Unsko-sanskog kantona odobrena je zabrana prijevoza migranata u Kanton i unutar tog kantona.

Operativna grupa podržala je odluku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva da se pooštre mjere Naredbe od 13.marta 2020. a koja podrazumijeva zabranu ulaska migranata na područje USK, van trenutnog prihvatnog kapaciteta kampova, zabranu prevoza migranata svim prevoznim sredstvima, zabranu kretanja migranata i okupljanja na javnim površinama, zabranu pružanja usluga smještaja migrantima.

N1

Zadužena je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova USK da na ulazima na područje Kantona postavi stalne punktove i spriječi dodatni priliv migranata. Kako saznajemo, bit će ih četiri na različitim lokacijama na ulasku u USK.

Zadužena je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove da, zajedno sa pripadnicima MUP-a USK, u okvirima nadležnosti, vrši kontrole prevoznika koji prevoze migrante te da, u takvim slučajevima pokrene postupak oduzimanja licenci, kao i pojačane kontrole iznajmljivača smještaja migrantima.

N1

Od Ministarstva sigurnosti Vijeća ministara BiH se traži se da, zajedno sa predstavnicima UN agencija, u roku od pet dana izmjesti maloljetne migrante bez pratnje u centre van USK-a.

Od pravosudnih institucija se traži da uzmu u prioritet rada predmete i sankcionišu osobe identifikovane kao lica koja narušavaju javni red i mir i čine krivična djela samovlašća kao i druga krivična djela kojima usložnjavaju situaciju na terenu uzrokovanu migrantskom krizom

Ostaju na snazi svi zaključci Operativne grupe koji se odnose na aktivnosti postupnog zatvaranja kampova Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši.

Unsko-sanski kanton je područje u Bosni i Hercegovini odnosno Federaciji BiH izrazito pogođeno migrantskom krizom. Sve su glasniji protesti građana u zahtjevima za rješavanje problema. Proteklih noći je bilo i incidenata u Velikoj Kladuši, kada je u okupljanju građana u blizini migrantskog kampa blokirana cesta za saobraćaj, pa je situaciju smirivala policija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad