"Zašto papa u Sarajevu? Ide se onome koga se voli"

Vijesti 05. jun 201508:37 > 08:43
N1

Gost specijalnog izdanja Novog dana bio je monsinjor Tomo Knežević, mjesni ceremonijar i voditelj liturgijsko glazbenog povjerenstva, koji je prokomentarisao papinu posjetu Sarajevu i naslove dnevne štampe.

Centralna tema svih razgovora je dolazak pape u Sarajevo.

“Prvo pitanje koje se postavlja je zašto papa u Sarajevu, zašto u BiH, zašto nije posjetio puno katoličkije zemlje”, rekao je monsinjor Knežević i nastavio: “To je prvo pitanje, a odgovor na to je koga se voli njemu se ide. Mi u BiH imamo široko srce bilo kojem narodu pripadali. Oni koji dolaze jako su radosni zbog dolaska u glavni grad BiH.”

Monsinjor Knežević je prokomentarisao i jučerašnju najbitniju vijest u bh. politici. FBiH je ostala bez parlamentarne većine: DF pozvao Novalića da pokrene smjene.

Kada se pogleda EU, svakodnevnicu u zemljama i njihove medije vidjet ćemo mnoge rasprave, svađe i to nije ništa novo ni za nas. U politici nema ljubavi, postoji interes. BiH je poput Belgije gdje postoje tri naroda i ovdje je pitanje ko koji dres nosi i pitanje je da li je zbog interesa stranke spreman promijeniti dres. Ne interesuje me ko je na vlasti, interesuje me kako je narodu.”

Dolazak pape Franje u Sarajevo za N1 je prokomentarisao i fra Vjeko Tomić. “Kada papa izađe na Koševo, tada zaboravljamo Želju i Sarajevo i vječiti derbi. Tada stadion postaje otvorena crkva.”