Počeo sastanak Kriznog štaba FBiH s ministrima o početku školske godine

Vijesti 21. aug 202013:00 > 13:27
N1

Predstavnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva organizovali su danas sastanak s kantonalnim ministrima obrazovanja i predstavnicom UNICEF-a u Konjicu na kojem bi trebalo biti odlučeno da li će se početak nastave odgoditi za 15 dana.

Sastanak se održava na otvorenom u jednom od ugostiteljskih objekata, a fokus sastanka je kako zaštiti djecu u vrijeme pandemije tokom obrazovnog procesa.

Krizni štab FBiH je ranije najavio kako će predložiti da se nastava odgodi za 15 dana, dok su iz Kantona Sarajevo poručili da su spremni i da nema potrebe za odgađanjem.

VEZANE VIJESTI

U Bosni i Hercegovini imamo više od 30 zaraženih na 100.000 stanovnika što prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije nije dovoljno nizak broj da bi se situacija smatrala stabilnom. Prema njihovim podacima, situacija se smatra stabilnom ukoliko jedna zemlja ima 25 ili manje zaraženih na 100.000 stanovnika.

Odluka o početku školske godine 1.9. izazvala je polemiku i među roditeljima. Dok jedni smatraju da se nastava treba odvijati u školskim klupama, drugi su za online nastavu jer strahuju da će zdravlje njihove djece biti dodatni ugroženo u školama od kojh određeni broj nema ni osnovne higijenske uvjete, a ne sve epidemiološke koji su potrebni.

Sastanak bi trebao biti okončan u 16 sati kada će biti poznata i odluka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad