Spomenik Majci Terezi postavljen nelegalno

Vijesti 05. jun 201516:23 > 19:21
N1

Spomenik Majci Terezi postavljen jučer papa Franjo bi trebao blagosloviti tokom svoje posjete. No, problematično je što spomenik prethodno nije dobio "blagoslov" vlasti.

Spomenik Majci Terezi privukao je danas veliki broj znatiželjnih pogleda, građana Sarajeva i turista. Međutim, ova bronzana statua, teška 300 kilograma, po svemu sudeći, ispred crkve je postavljena nelegalno.

Mora postojati građevinska dozvola, urbanistička dozvola, u elaboratu mora biti planirana izgradnja jednog takvog objekta“, kazao je Velija Katica iz Komisije za spomenike Gradske uprave Sarajeva.

Bez odobrenja Komisije za spomenike gradske uprave ne bi smjela biti tu, a jeste. Oni tvrde procedure nisu ispoštovane, te su jednoglasno dali negativno mišljenje.

Grad Sarajevo ima sigurno dobru želju da taj spomenik bude tamo gdje je planirano. Ali, ono što su procedure, mi nemamo informaciju da su dobijene bilo kakve saglasnosti. Spomenik je postavljen bez neophodnih saglasnosti koje treba dati i grad i opština i Federacija”, dodao je Velija Katica.

Iz općine Centar na čijoj teritoriji se nalazi crkva Sv. Josipa, tvrde da odluka o tome nije u njihovoj nadležnosti.

Više u prilogu Ajle Alihodžić.