Srna Bajramović: Na korak smo do provalije

Vijesti 25. aug 202011:35 > 13:10
TVSA

Zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo Segmendina Srna Bajramović kazala je kako KS "na korak do provalije, te da situacija s pandemijom korona virusa izmiče kontroli".

“Organizacija rada i zdravstvena situacija nam je dokazala da nam sistem škripi, hramlje i da ne postoji horizontalna i vertikalna odgovornost kako onih koji su na nekim položajima u zdravstvenim ustanovama, tako i onih koji donose i sprovode zdravstvenu politiku. Ne slušamo jedni druge što je u politici manji problem od činjenice da se ne slušamo u segmentu struke. Cijenjeni eksperti s višegoodnišnjim iskustvom izvan sisitema pokušavaju da se uključe, ali se ignorišu i omalovažavaju iako je jasno da nas je u pameti i onako malo, da ne kažem premalo. Počela je trka u sujetama, međusobnom egoizmu koja nije dobra ni za koga, pa posebno za KS”, kazala je Srna Bajramović.

Istakla je da “informacija sama po sebi dokazuju haotičnu rascjepkanost sistema u filozofijui pojedinačne insitucionalne odgovornosti i aposlutnom nedostatku sistemskog pristupa prema pacijentu”.

“Izvještaj sadrži dominantno političko-finansijski aspekt korona krize u kojem su i zdravstveni profesionalci usvojili politički rječnik bez da se sušitinski analizira objektivni rezultat. Nažalost, uz potpunu i objektivnu sliku iz izvještaja vam je kao i iz sistema ispao pacijent. Dokazuje koliko smo funkcionalno atrofirali i bojim se da ono što danas imamo u digitalnom eteru po iskustvima pacijenata odjekuje toliko da anarhija u velikom procentu kuca na naša vrata. Mi smo na korak do provalije, a vrijeme koje nam dolazi u susret dest puta je ambijentalno i epidemiološki složenije nego danas kada nam situacija, čini mi se, izimiče kontroli”, kazala je.

Naglasila je kako se “Krizni štab pokušava postaviti kao autoritet iako ga je politika srozala do dna, a da je zdravstveni sistem većinski politički zatočen, potpuno neodgovorno i siledžijski ograđen ogradom i nažalost fokusiran na potpuno neprimjerene međusobne institucionalne rasprave sa svojim sestrinskim institucijama”.

“Jasno je svima nama da ovako više ne ide i da bi se nešto mijenjalo moramo mijenjati sistem vrijednosti u društvu. Ovo su vremena u kojima od toga ne zavise glasovi već ljudski životi pa je stoga odgovornost veća u namjeri da se uozbiljimo”, zaključila je Srna Bajramović.

Izrazila je nadu da će današnja sjednica biti zaključena s konkretnim mjerama i prijedlozima kako popraviti postojeći sistem za dobrobit svih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad